ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

114 участници от пет държави пристигат в Русе за Международния фестивал "Борба и обич"

Общество
14.05.2019  |  15:35
383
Събитието ще се състои във Военния клуб от 16-и до 18-и май
За пръв път пред русенска публика ще се представят трупи от Таракли, Молдова, съобщи Иглика Пеева, организатор на фестивала

114 участници от пет държави пристигат в Русе за втория Международен фестивал на поетичния театър "Борба  и обич". Той ще протече на сцената на Военния клуб в дните от 16-и до 18-и май, а участниците са от седемгодишни до студенти. Официалното откриване от вицепремиера Красимир Каракачанов ще бъде предшествано от изложба с рисунки  на деца от българските общности в чужбина. За пръв път пред русенска публика ще се представят трупи от Таракли,  Молдова, както и от Букурещ, а останалите участници са от Кипър, Сърбия и Република Северна Македония. Иглика Пеева, организатор на фестивала заедно с Военния клуб в Русе, сподели, че учениците от Таракли първи са потвърдили участието си и с нетърпение и ентусиазъм очакват да представят рецитала си по стихове на Ботев. Тя допълни, че акцентът е върху българската поезия, тъй като поезията представя най- добре достиженията на един народ. Името на фестивала е  "Борба и обич", защото ще прозвучат стихове, посветени на борбата, от класици като  Вазов и Ботев, както и стихове за любов.

В този раздел ще  бъде чута и съвременна поезия - така например детско- юношеският театър "БИС" от Шумен  ще изиграе постановка по стихове на Петя Дубарова. Най-големите участници -   студентите от Югозападния университет на доц. д- р Александра Хонг, ще представят спектакъла "Танцът на свободата". Колегите им от  Пловдивския университет ще покажат постановката на проф. д-р Александър Илиев "Словата на Апостола", в която ще прозвучат любими песни на Левски, както и негови поетични опити.

Съпътстващата програма на фестивала включва  поетична вечер, на която ще бъдат прочетени стихове на творци от Бесарабия, Сърбия, Северна Македония, Кипър и Румъния. Ще бъдат представени и два филма "Българи - прародина" и "Най - новите българи", продуциран от Държавната агенция за българите в чужбина.

В състава на  журито влизат актрисите Марияна Крумова и  Таня Каргова, поетесите  Лили Спасова и Елица Виденова. Входът за всички събития от програмата на фестивала е свободен.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design