ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

330 униформени следят за реда на балотажа в Русе

Политика
12.11.2016  |  23:18
1 944
Сектор “Български документи за самоличност” ще съдейства на гражданите, които желаят да упражнят правото си на глас, но имат някакъв проблем с личните документи
Бюлетините бяха докарани завчера вечерта при засилена полицейска охрана

 

Ренета МИНКОВА

 

 

Около 330 служители на Областната дирекция на МВР в Русе ще следят за реда по време на балотажа утре, неделя, в областта. Сред униформените ще има и представители на пожарната, жандармерия и Гранична полиция. Те ще охраняват всички секции в област Русе на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР в 18 часа днес след запечатването на изборните секции и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Районната избирателна комисия на 13 ноември.

От МВР напомнят, че в изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на автомобили близо до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

Служители на полицията ще осигуряват безопасността при транспортиране на бюлетините до местата за съхранение и предаване на изборната документация на секционните избирателни комисии и бюра. С полицейска охрана ще бъдат обезпечени и автомобилите, превозващи бюлетините и протоколите до РИК след приключване на изборния ден. От РИК до ЦИК София материалите също ще бъдат осигурени с полицейска охрана.

От сектор “Български документи за самоличност” ще съдействат отново на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас, но имат проблем с личните документи. В седмицата преди балотажа беше създадена организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР - Русе или съответното РУ при ОДМВР за дните до 12 ноември 2016 г. от 08.30 до 17 часа, а на 13 ноември 2016 г. от 08.30 до 19 часа.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Р България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОД МВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден на 13 ноември 2016 г. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design