ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Асен БЛАТЕЧКИ: Искам да запазя любопитството си към света, да не изгубя детето в себе си

Интервю
09.09.2016  |  16:32
1 799
Актьорът в специално интервю за в. "Бряг"
Големият артист е съчетание от професионализъм, характер и честност

На 16 септември Русенският драматичен театър ще представи  премиерата на черната комедия от Мартин Макдона „Смъртта на котката”. Постановката е дело на популярния актьор от киното и театъра Асен Блатечки. Сценографията е на Виолета Радкова, музиката - на Христо Намлиев. В артистичния състав са освен русенските млади артисти – Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров, и популярните актьори, участващи в сериала „Под прикритие” – Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Роберт Янакиев, Александър Сано, Пламен Манасиев, Йосиф Шамли.

 В промеждутък между напрегнатите репетиции на постановката Асен Блатечки се отзова да отговори на въпроси, разкриващи неговия творчески свят.

 

-Г-н Блатечки, освен голямото признание на зрителите, слава и популярност, какво още ви дава актьорската професия?

-Чрез нея осъществявам голямата си страст да играя на сцената. А това значи да пазя вечното си любопитство към света и хората, да откривам чрез играта и различните образи нови и нови неща в живота. По този начин искам да запазя детето в себе си и искам никога да не остарявам.

-Освен талант и висш професионализъм, какво още е необходимо на един актьор, за да бъде той ярък, голям и да достигне големите висоти на изкуството?

-Към двете качества, които изброихте, прибавям характер и честност - към живота и изкуството. Големият актьор е съчетание от тези компоненти.

-Вие имате вече няколко постановки, в които се изявявате като режисьор. Кое Ви привлича в тази професия?

-Като актьор аз осъществявам мечтите на моите колеги режисьори да пресъздават на сцената света с неговите проблеми. Реших, че дойде време и аз да осъществя своята мечта - да претворявам в един по-крупен план, с група от съмишленици, катаклизмите на съвременността ни.

 

-Вие имате определено пристрастие към творчеството на ирландския драматург Мартин Макдона. С какво Ви привлича той?

- Мартин Макдона е Чехов на нашето време. Подобно на руския драматург, той ни поднася най-неочакван поглед към нашето време, преобръща го с хастара нагоре и ни показва явления, които ние с нашето око не виждаме в човешките отношения. Но това преобръщане прави по един забавен начин, пак подобно на Чехов, и така неусетно ни въвлича в своя малко странен, но до болка честен и откровен начин на интерпретация на действителността.

-Вие сте гостували много пъти на русенска сцена като актьор, но за първи път влизате в атмосферата на русенския театър и като режисьор. Какви са впечатленията ви от трупата?

-Участвам в доста спектакли, с които гостувам из страната. Така че имам пряк поглед към битието на театъра ни. Не съм очаквал, че има място в България, където творят и работят професионалисти от висока класа. И това се отнася не само за артистите, но и за техническите служби. В Русенския театър хората се отнасят с любов и професионализъм към работата си. А това дълбоко ме респектира.

-Бихте ли дали кратка характеристика на съвременния български театър?

-Днес той е на един кръстопът. Непрекъснато търси нови пътища, но реформите го отпращат към ”задънени” улици, той отново се връща и пак започва, и така все е нанякъде. Но аз дълбоко вярвам, че ще намери истинския път на своето себеосъществяване.

 

                    Разговорът води Крум ГЕРГИЦОВ

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design