ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Биляна АЛЕКСИЕВА: Няма нищо по-обединяващо от любовта към децата

Интервю
20.11.2016  |  18:47
2 392
Утре ОУ "Отец Паисий" чества 150 години от своето основаване
Валя Балканска е гост на училището

 

Пламенка АНГЕЛОВА

 

 

Биляна Алексиева, младата директорка на 150-годишното Първо основно училище "Отец Паисий", е родена в Плевен и в последния декемврийски ден ще навърши 38 години. Възпитаничка е на държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов. Тя е магистър по Начална и предучилищна педагогика на РУ „Ангел Кънчев”.  Работи 7 години като учител в същото училище и поема предизвикателството да стане директор през 2011 година.

 

Омъжена е.  Има една дъщеря Катерина ......на 11 години, която  е ученичка в пети клас. Синът  й Пресиян е на 1 година и 1 месец, а когато е само на 5 месеца, тя се връща отново  училище.

 

Утре ОУ "Отец Паисий" чества 150 години от своето основаване.  Ден преди този забележителен юбилей се срещам с директорката Биляна Алексиева. В училището има строг пропускателен режим. От началото на учебната година няма друг вход, освен официалния от към ул. "Александровска". Не може да минете през двора, освен ако не прескочите оградата. Това е крачка към  осъществяване на програмата "Училището - защитена територия". Впечатлена  съм от реда, от интериора, от поведението на учениците. Говорим с Биляна Алексиева за предстоящия концерт в "Канев център" точно на Деня на християнското семейство, за проблемите и любовта към професията. Тя е много лаконична, в кабинета й  е върволица от учители и служители - всеки със своя задача и болка. Отдадена е на това, което прави, сериозна и организирана. 

 

-  Госпожо Алексиева, 150 години са респектираща история за едно училище. С какви чувства посрещате тази годишнина?

-  С много гордост. През учебната 1866-1867 година с много усилия и дарове турските власти разрешават да се съгради училище. То е най-старият първообраз на днешното училище „Отец Паисий“. Историята на нашето училище е неразривно свързана с името на един родолюбив и скромен българин – Ангел Николаевич Хаджиоглу  (1786-1856). Още приживе родолюбивият българин дарява 20 000 сребърни рубли на Русчушката община за построяване на „момчешко и момичешко училище“, а след смъртта си със завещание оставя още 100 000 турски гроша и 110 000 фунта стерлинги. Дарява и 5000 сребърни рубли за русенските църкви. Тогава носи името Първа прогимназия „Ангел Хаджиоглу“. То е първото най-добре обзаведено русенско училище – с двуместни чинове, с големи черни дъски, с електрически звънци, пердета, абажури и добре оборудвани кабинети.

Не може да не се гордеем с това минало и да не се стремим да сме на висотата на тези родолюбиви българи.

 

-  За краткото време, в което сте директор, направихте много положителни промени в училището. Видими - като почнем от фасадата, вътрешни ремонти, интериор, до последното - училището да е затворено отвсякъде и да се влиза само от един вход.....

- Така е. Създадохме условия, в които децата да се чувстват колкото се може по-сигурни и по-уютно. Трудно е, но екипът е добър, имаме работещо Настоятелство, което помага.

 

-  Кое беше най-голямото предизвикателство, когато станахте директор?

-  Да накарам колегите да ми повярват. През 2011 година бях един от най-младите учители в нашето училище. 

 

-  Какво считате за най-голямото си постижение като директор?

-  Възраждането на училището, превръщането му в едно от най-желаните в град Русе.

 

-  От малкото си срещи, които сме имали тук в "Отец Паисий", съм впечатлена от екипа, който сте съумели да изградите. Как постигнахте това за кратко време? Вие бяхте учител в това училище - как успяхте да накарате колегите си да Ви повярват?

-  Любовта. Любовта към децата. Има ли нещо по-обединяващо от това? Нашето училище продължава възрожденската традиция да осигурява не само знания, но е място за възпитание в родолюбие, за откриване на интересите на всяко дете, насърчаване на талантите, подкрепа за развитие на способностите. Пазим традициите живи, а науката ни помага да откриваме тайните на света около нас. Стремежът ни е да бъде запален интересът към различните страни на света, в който влиза детето, да бъдат открити и развити способностите на всеки ученик. Гордеем се с чудесен хор,  имаме спортни клубове  - волейбол, баскетбол, лека атлетика, състезателни танци.

 

-  Как виждате училището след една година? А след пет? Какви са мечтите Ви за неговото развитие?

- Училището е прекрасно и сега. Партнираме си добре и с родителите. Дано след една, две години,  децата да са по-спокойни.

 

-  Как успявате - имате една дъщеря, преди  една година станахте отново майка и се върнахте на работа много бързо?

-  Трудно, много трудно. Но когато човек има цели, вярва в това, което прави, има подкрепата на своите близки, нещата се случват.

 

-  Мислите ли, че сегашните реформи са удачни и ще доведат до по-добри резултати?

-  Не. И в това съм категорична.

 

-  Какви са истинските проблеми на образованието?

-  Липсата на време. Време, в което учители и ученици да се преоткриват и заедно на преоткриват света.

 

-  Точно на Деня на християнското семейство е Вашият патронен празник. Зная, че готвите голям концерт за юбилея в Канев център. Ще има ли изненади?

-  Да. Ще връчим традиционната Паисиева награда. И аз не зная сред номинираните кой ще я получи. Гласуването става тайно. Паисиевата награда се връчва по случай патронния празник. Учредена е през учебната 2003/2004 година и се връчва на  учител, показал високи резултати в учебния процес, за представяне на училището в града, страната и чужбина. Освен това в концерта ще участват русенския певец Светльо Стойчев и любимката на малки и големи Роси Кирилова.

 

- И накрая - какво ще пожелаете на учениците и учителите за празника?

-  Да са здрави, да Вярват, да имат Надежда и да ОБИЧАТ!

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design