ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Д-р Розина МИРЧЕВА: Течности и витамини борят по-бързо вирусните заболявания

Интервю
29.10.2016  |  13:02
1 724
Д-р Розина Мирчева е специалист по медицинска паразитология. Тя е управител на лаборатория „Здраве”. Потърсихме мнението й по повод зачестилите в последно време стомашно-чревни неразположения.
Д-р Розина МИРЧЕВА

С д-р Мирчева разговаря Наталия Йорданова

            

 

 

- Много хора през последните дни се оплакват от тежко неразположение, съпроводено с повръщане и висока температура. Каква може да е причината?

 

- Най-вероятно се касае за вируси, защото няма увеличение на инфекциозни заболявания от рода на салмонели или други бактериални инфекции. Заболяването преминава без лечение за няколко дни. Наистина състоянието е тежко, съпроводено е с обезводняване и затова хората се чувстват много отпаднали. Трябва да се приемат повече течности или пък при по-тежки случаи и венозно вливане. Общо взето без лечение заболяването минава за няколко дни.

 

- И все пак, какви медикаменти могат да се вземат за облекчаване на състоянието, температурата например?

 

- Могат да се вземат всякакви, които смъкват температура, те се продават без рецепта в аптеките. Но по принцип не може нищо да се взема през устата, защото когато е стомашно-чревен вирус, всичко се повръща.  При по-тежко състояние е добре  да се търси лекарска помощ, за да се прецени дали е вирусна инфекция или друго заболяване. Защото то би могло да бъде и нещо съвсем различно от вирус.

 

- Има ли вариант да се предпазим от този тип вируси или трябва да разчитаме на имунната си система?

 

- Вирусите много бързо се променят. Имунитетът е за кратко време, трудно е да се изградят антивирусни антитела. Може да се направи едно общо укрепване на организма. Сега през есенно-зимния сезон се препоръчват витамини. Витамин С, В, В-комплекс, А, Д и всички комбинации. Те са много подходящи, защото участват в образуването на антителата общо като цяло в нашата имунна система. Но имунопрофилактика на тези вируси няма.

 

- Как става предаването на вируса, по въздушно-капков път или чрез предмети от бита?

 

- Хигиенните мерки са достатъчни да се предпазим от стомашно-чревните вируси. Те са нетрайни и не могат да се пренесат чрез предмети, не се задържат дълго живи върху тях. На вирусите е необходима клетка, в която да се внедрят и да извършват своята жизнена дейност. Може обаче да се предаде по въздушно-капков, макар да не е респираторен вирус.

 

- Ако вече сме болни, как да предпазим близките си?

 

- Хубаво е да се носи маска, да се избягват масови събирания на хора, защото така най-често става заразяването. Домът и мястото, където работим, е добре често да се проветряват.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design