ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

ДОСТ: Задължително изучаване на майчин език в училище и нови учебници

Политика
21.02.2018  |  08:00
1 865
Политическият ни влог за решаването на проблема ще е резултатът от делото в Съда за правата на човека в Страсбург, заведено от Лютви Местан, заявиха от партията

 

"Ние сме за: 1. Изучаване на майчиния език като задължителен предмет в училище и издаване на нови учебници и учебни помагала за всички класове; 2. Незабавна отмяна на забраната за ползване на майчин език в предизборните кампании. Политическият влог на ДОСТ за решаването на този проблем ще бъде резултатът от делото в Съда за правата на човека в Страсбург, заведено от Председателя на ДОСТ г-н Лютви Местан". Това се казва в позиция на партията, разпространена по повод 21 февруари,  Международен ден на майчиния език.

 

"В българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език. Упоритият отказ на всички състави на Народното събрание да се приемат предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и учебни помагала представят по същество една дискриминационна политика, в резултат на която броят на изучаващите майчин турски език например падна от над 90 000 през 1992-93 г. на под 10 000 през настоящата учебна година", пишат от партията на Лютви Местан.

 

От там коментират още, че "Република България е изключително лош пример за печатни издания на майчин език. Такива почти няма. Телевизионните предавания се изчерпват с петте минути преведени на турски език новини. Особено грозна е забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания, за нарушаването на която непрекъснато се налагат глоби на кандидати за народни представители".

 

 В заключение ДОСТ честити Деня на майчиния език и поздравява всички ученици, техните семейства, всички учители по майчин език, както и представителите на културно-просветните дружества на малцинствата в България.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design