ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Етнографски проучвания от Русенско представят в националния музей на Естония

Култура
10.10.2018  |  15:54
435
Проф. д-р Николай Ненов и докторант Искрен Великов се включват в постер сесията на 51-ата конференция на Международния комитет за музеи и колекции
Проф. д-р Николай Ненов музей Русе
Снимки: РИМ

 

Директорът на Русенския исторически музей проф. д-р Николай Ненов и докторант Искрен Великов участват в 51-ата годишна конференция на Международния комитет за музеи и колекции по етнография (ICME) към ИКОМ, която се провежда в Естония. Двамата са включени в постер сесията на събитието в Националния музей на Естония, уточниха от Русенския музей. Постерът, който ще представи проф. Ненов, е свързан с промените в самопредставянето на местната общност в с. Новград, а постерът на Искрен Великов засяга наследството и местните общности по протежението на река Янтра.

 

Реализирани са по проект „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие“ на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН в партньорство с регионалните исторически музеи в Русе и Сливен, и Нов Български университет. Проектът е насочен към локални политики и практики за опазване, реконструиране, създаване и валоризиране на културни наследства за местно развитие и тяхното въздействие върху качеството на живот. Проучват се „гласовете“ на местните общности и се създава среда за дискусия и ценностно преосмисляне на културните ресурси като наследства в постоянен диалог между местни, експерти, изследователи, заинтересовани страни, казаха още от музея в Русе. Изследването се фокусира върху селища от областите Русе и Сливен.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design