ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Големите надежди* на „Малката Виена”

Коментар
18.08.2017  |  12:59
1 851
Австрийската столица Виена е най-приятният град за живеене в Европа - твърди класация на Economist Intelligence Unit (EIU).

(том 1-и)

 

Австрийската столица Виена е най-приятният град за живеене в Европа - твърди  класация на Economist Intelligence Unit (EIU).

 След падането на желязната завеса (1989 г.) и поредното завръщане на капитализма в BG -  Виена, освен като „град-майка” на българските емигранти/бегълци от тоталитарния режим, стана убежище и за някои от комунистическите велможи.  Те на свой ред се превърнаха в бегълци (например, Огнян Дойнов, Мир на праха му).  Така социалистическата  аристокрация, с откраднатите пари на народа  подсигури  демократическия  преход и ни сервира вече 28 години някаква блудкава манджа от постсоциалистически нихилизъм. Тук ще си позволя да цитирам много популярен  виенски анекдот:  „Малкия крадец обесват, а на големия се сваля шапка" – приписван на Моцарт.

 

Бях доста слисан, когато преди  28 години, на Mexikoplatz , в близост до Franz-von-Assisi-Kirche, научих от местни бродяги - сред тях  и  няколко натурализирани  русчуклии-виенчани, че Балканите, според местно поверие, започвали именно от този район на града. На своеобразния  „придунавски” плацдарм за алъш-вериш/търговия във Виена и днес можете да чуете балканска реч омайна, включително и българска, да се почувствате почти като на родна земя и да констатирате, че Дунав наистина е велика река на мултикултурния просперитет. Едно е сигурно, в най-добрия град за живеене в Европа, Русе, русенци и България имаме свое особено, (не)забележимо присъствие.

 

Честно да ви кажа, нашият градец -  (не)справедливо наричан „Малката Виена”, напоследък по- ми е на сърце от другата, голямата Виена.  И знаете ли защо? Защото изграждането на интермодалния терминал на бившата Товарна гара отпада (засега!) от правителствената програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Добре дошла новина на прага на глобалното изтърбушване и започващия свръхмодерен ремонт на Кея. Шутираха ни временно от терминала, но пък сформирахме неформална група от неизвестен брой граждани за спасяване на най- западния пешеходен мост (пасарелката) към Конския плаж, който бил уникален (!?) - навярно защото сме свикнали с него, а не защото е строен по времето на социализма. И още нещо важно-   Русе е в ПРИОРИТЕТ №5 на правителствената стратегия „Борисов3” (там са всички български градове-Програма за управление- http://www.government.bg/fce/001/0211/files/GP_2017-2021.pdf). От кабинета обещаха също така да търсят финансиране за бъдещо строителство на магистралата РУСЕ-ВАРНА. А пътят РУСЕ-БЯЛА трети мандат (и колко ли още???) е в приоритетите, но този мандат, с новата ТОЛ-система, и това може би ще стане! На всичкото отгоре дишаме чист въздух (е, не особено чист!); тресе ни малко повечко безработица, но е поносимо, а иначе - тишина и спокойствие + красива природа в непосредствена близост до Дунав. Имаме си, дето се вика, всичко, каквото си имат и в австрийската столица. Може да сме „малката”, но пък сме Виена.

 

До   утре   в „От бряг до бряг” 

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

* „Големите надежди” е тринадесетият роман на Чарлс Дикенс от 1861 г. в 3 тома.

 

 **To be continued

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design