ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Гозби за селски сборове

Сити кулинар
25.04.2017  |  16:28
4 596
В много тясна връзка и близост с именните дни са традиционните събори, или както още ги наричат сборове. По традиция събор се прави само лятно време – по народния календар – от Гергьовден до Димитровден, а по социалистическия празничен календар беше от 1 май до 7 ноември. През пости събор не се прави. А също – няма село без събор.
Кокоша чорба

Кокоша чорба

 

 

Продукти:

 

1 домашна кокошка или пиле

2 глави лук

2 моркова

олио
1/2 кафена чаша ракия за по-бързо сваряване на месото
сол
чубрица
черен пипер

1/2 шепа фиде

1 жълтък (или цяло яйце) за застройката

сок от половин лимон

кисело мляко

магданоз

 

 

Приготвяне:

 

За по-бързо сваряване може да поставим нарязаното на парчета месо, 1 глава лук, целина, 1 морков и корен на магданоз в тенджера под налягане за час и половина. Водата е 2/3 от съда при тенджера под налягане. В обикновена тенджера водата е 3/4 от съда, като задължително доливаме, когато изври. След сваряването на месото в тенджера под налягане не е необходимо да изпускате парата. Достатъчно е да сложите тенджерата в мивката и да пуснете студена вода за секунди, за да се изравни налягането.

Изваждаме месото, обезкостяваме го и го нарязваме на по-ситно. Може да отделите част от месото за пиле с ориз или фрикасе.

Прецеждаме бульона в нормална тенджера и слагаме отново на котлона. Във врящия бульон добавяме нарязани 1 лук, домат, картоф, морков, нарязаното месо и подправките: чубрица и млян черен пипер. След 5 минути добавяме фидето. Когато искате да разредите кокошата чорба можете да добавите един-два черпака прясно мляко.  Можете да сгъстите супата също със застройка от жълтък и лимон, ако обичате повече киселко и 2-3 с.л. кисело мляко.

Можете да застроите супата и с варена застройка с кисело мляко, която се приготвя от 1 жълтък (или цяло яйце), половин кофичка кисело мляко и 1-2 с.л. брашно. Продуктите се разбъркват и постепенно към тях се добавя на тънка струя от горещия бульон, като разбъркваме непрекъснато на котлона да се свари. След това застройката се добавя към супата и се оставя да бъкне още няколко минути. Накрая се поръсва с пресен магданоз. При поднасяне супата се подправя с прясно изцеден лимон или лимонтозу.

 

Агнешко чеверме

 

Заколва се агне или шиле. Одира се и се почиства от вътрешностите. Измива се и се посолява. Между трупа и краката се правят отвори с нож, в които се посипва сол. Зашива се коремният отвор и овенът се набожда на дървен шиш. Единият заден крак се отрязва до колянната става, а другият се прерязва така, че да се държи на сухожилията. Между костите и сухожилията на коленните стави се пробиват широки отвори. Задните крака се извиват назад успоредно на опашката и се скопчват с шина, като полупрерязаният крак се намушква в направената дупка на другия крак.

Изгарят се дърва, за да се получи много жар. На 30-40 см от жарта се забиват 2 чатала, на които се поставя шишът с агнето. Шишът се върти бавно и непрекъснато на 25-30 см над жарта. От време на време агнето се намазва с парче лой, набодено на пръчка, за да не прегори. Печенето продължава от 3 до 5 часа (в зависимост от големината и възрастта на животното и от силата на огъня). За да се познае дали чевермето е готово, с върха на ножа се пробожда месото около плешката. Ако излиза бял сок, чевермето е опечено. След изпичането чевермето се свлича от шиша върху букови или елови клонки или над широк съд. Консумира се топло.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design