ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Художествената галерия пак протече след дъждовете

Общество
14.04.2019  |  11:39
326
Уредници подредиха кофи и легени в залите, за да предпазят над 200 картини от експозицията

Русенската художествена галерия протече пак. Дъждовете през последните дни отново създадоха непривична работа за уредниците и те за пореден път подложиха кофи, легени и всякакви други съдове на местата, където се стича водата.   

При всеки дъжд вътре започват течове, дори и когато дъждът спре – в залите продължава да капе, съобщиха служители, които се грижат за над 200 картини от постоянната експозиция.

 Влагата в сградата може да повреди  десетки икони и четири картини на Владимир Димитров- Майстора, които на практика са безценни. Засега няма опасност за множеството картини, които са в хранилището в мазата. Там има инсталация, която да поддържа постоянна температура и влажност, разказаха уредниците.

 Припомняме, че за да се направи ремонт на сградата на галерията, се търсеше проектно финансиране. То трябва да се случи по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 г.  Проект „Валоризация на общото местно и европейско нематериално наследство чрез културни пространства“ на стойност 2 753 814 лв. предвижда създаването на интегрирани туристически продукти, сред които трансгранични културни събития за пресъздаване на традиции и обичаи, въвеждане на интегриран туристически маршрут, съвместно проучване на общото нематериално културно наследство в региона, изготвяне на обща стратегия за неговото популяризиране и съвместна информационна кампания. Очакваше се ремонтът да започне в края на есента, но вероятно стартът му ще се отложи за тази пролет.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design