ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Интензивна и успешна година за Ротари клуб „Русе“

Интервю
30.08.2017  |  11:22
2 062
Ротарианци от РК „Русе“

 

Свилен Кунев е роден в гр. Русе. Защитил е докторска дисертация по организация и управление на производството през 2012 г. в РУ „Ангел Кънчев“. Специализирал е международна търговия и финанси в Полша, бизнес планиране в Сърбия, обучение по предприемачество в EFER (по методика на Харвард и Кеймбридж), мениджмънт в транспорта и логистиката в Бремен (Германия) и технологичен трансфер в Карлсруе (Германия). Сега е главен асистент в Катедра „Мениджмънт и бизнес развитие“ в РУ „Ангел Кънчев“. Преподава на студенти от специалностите „Индустриален мениджмънт“, „Бизнес мениджмънт“, „Маркетинг“, „Предприемачество и иновации“. Бил е Еразъм гост лектор в Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen University College (Белгия) и обучител по предприемачество в Узбекистан. Участва в екипи и в управлението на проекти по Horizon 2020, Еrasmus+, INTERREG, FP7, Security. Член на Асоциацията на преподавателите по икономика и управление в индустрията в България. Има опит като вещо лице по икономически експертизи на ОДП – Русе и мениджър продажби в производствено предприятие.

 

Свилен Кунев е член на Ротари клуб „Русе“ от 2011 г. Три пъти е избиран за секретар на Клуба, а през ротарианската 2016/17 г. беше президент на РК „Русе“.

На читателите на в. „Бряг“ предлагаме интервю с гл.ас. д-р Свилен Кунев, пастпрезидент на РК „Русе“.

 

 

Нека в началото на нашия разговор да представим накратко РК „Русе“.

– РК „Русе“ е чартиран на 4 декември 1936 г. През 1941 г. ротарианството у нас е забранено по силата на Закона за защита на нацията. Разтурени са осемте български клуба, съществували по онова време, сред които е и нашият. След половинвековно прекъсване на традицията, през м. май 1992 г. Клубът е възстановен, а официалното му повторно чартиране е на 31.05.1994 г. Негов спонсор е РК „София“. Сега в нашия Клуб членуват 24 ротарианци (в т.ч. – 5 жени и двама почетни членове). Членовете на Клуба покриват характерните за Русе професии: машиностроене, химическа индустрия, преподавателска дейност, лека промишленост, търговия, медицина, право, изкуство и култура, обществена дейност, селско стопанство.

 

  • Кои дейности в клубната служба могат да се изтъкнат като най-значими?

Най-важното събитие за нас през годината беше отбелязването на 80-годишнината на РК „Русе“. Дейностите бяха организирани съвместно с РК „Русе-Дунав“. Благодарение на нашия приятел и вече Дистриктен гуверньор доц. д-р Емил Коцев, това беше съчетано с Асамблеята на дистрикта, което позволи към Русе да се стекат ротарианци от цяла България.

Тържествената дата бе 13 май. Присъстваха над 110 гости от 19 клуба от България, нашите млади приятели от Ротаракт и Интеракт, както и всички наши членове и техни партньори. Приветствия бяха поднесени от името на Пламен Стоилов, кмет на община Русе, и Русенския митрополит Наум.

Нашият подарък към русенци и гостите на града беше концерт на площада с главен участник Тони Димитрова, както и на русенски рок групи. Тържествата бяха обширно отразени в русенски и национални медии, благодарение на широката предварителна разгласа и подготвената детайлна информация за журналистите.

 

 

– По повод празненството беше издадена и книга за историята на ротарианството в нашия град.

– Това беше един от ключовите моменти през юбилейната година. Подготовката на книгата „80 години Ротари в Русе“ започна още в предходния мандат (2015/16 г.). Благодарение на усилията на авторите Владимир Витков и Иво Братанов, на пастпрезидента Димитър Акъллиев и на секретаря Елена Игнатова, книгата видя бял свят през есента. Значителният труд, който авторите бяха положили за издирването, обработването и подреждането на голям масив от данни за ротарианството в Русе, беше представен подобаващо на 4 декември 2016 г. в Регионалния исторически музей – Русе. Присъстваха около 50 гости.

 

 

– Какво може да се каже за клубното членство?

През периода увеличихме своя състав с един нов член, няма напуснали. Когато разглеждаме потенциални кандидатури на нови кандидат-членове, главният критерий е да се подбират хора, притежаващи личен потенциал и професионални възможности да помагат за реализирането на клубните инициативи в духа на ротарианските ценности.

Ще посоча и това, че през изтеклата ротарианска година Клубът е посрещнал редица гости, които са говорили по интересни, актуални и значими теми. От м. септември 2016 г. до края на м. юни 2017 г. са ни гостували Милен Добрев (изп. директор на Русенската търговско-индустриална камара); Теодора Евтимова (директор на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе); Явор Йотов (организатор на Младежкия клуб по авио- и корабомоделизъм – Русе); Мария Дуканова (директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе); Хачик Лебикян (краевед, автор на книги за Русе); Ахмед Алиев (гл. редактор на Дарик Радио Русе); д-р Камен Милков (бивш член на Клуба и почетен консул на Република Монголия в Русе); проф. д-р Даниел Братанов (Декан на Факултета „Обществено здраве и здравни грижи“ в Русенския университет).

Смятам, че успяхме да поддържаме и добра вътрешна комуникация между членовете. Въведохме практиката преди всяка сбирка от президента и секретаря да се изготвя и разпраща по и-мейл до всички дневен ред за предстоящата сбирка. Това помага на всеки един член да знае за какво ще се говори на сбирката, да се ориентира в протичащите и планираните клубни дейности.

Много добра е и нашата комуникация с местни и национални медии, със сп. „Ротари на Балканите“. Поддържаме и външна официална фейсбук страница на Клуба.

Нашият клуб беше представен и на международен научен форум – конференция "Corporate social responsibility", която се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември 2016 г. в Русенския университет. Тогава имахме възможност да разкажем как корпоративната социална отговорност намира израз в ротарианското движение и конкретно в историята и проектите на РК „Русе“ от неговото основаване през 1936 г. до сега.

 

 

  • Понеже Ротари е хуманитарна организация, редно е тук да представим поне по-значителните проекти, осъществени от Клуба.

 

  • Дейностите ни в това направление са твърде много и ще спомена само по-важните от тях. През м. септември 2016 г. подпомогнахме ХІI-ия Международен конкурс за екслибрис EX VINO – EX VERIТAS на Регионалната библиотека – Русе. На 03.10.2016 г. участвахме в благотворително барбекю на РК „Русе-Дунав”. Събраните средства в размер на 2500 лв. бяха предвидени за проекти за децата на Русе. На 01.12.2016 г. ротарианци от двата русенски клуба приеха дарение на помощни средства, осъществено със съдействието и по инициатива на Кристин Дагуел и нейния съпруг от РК „Хъл“ (Англия). Бяха доставени голям брой инвалидни столове, колички и проходилки до пристанище Варна, а оттам с автомобилен транспорт пристигнаха в Русе, където ротарианци от двата клуба с личен труд разтовариха пратката. За целта беше безвъзмездно предоставено складово помещение от БЧК – Русе. През м. април т.г. съдействахме за отпечатването на книгата „Кината на Русе“ от Хачик Лебикян. Подпомогнахме издаването ѝ както със средства от клубната каса, така и с лични дарения на някои от ротарианците. В книгата е изразена благодарност към Клуба и е посочено, че това е една от инициативите по повод 80-годишнината на ротарианството в Русе. На 13 май участвахме в проекта „Подобряване на училищната среда“ с монтиране на пейки в двора на ОУ „Олимпи Панов“. На 24 май дарихме 500 лв. за ученик от ОУ „Отец Паисий”, страдащ от тежко онкологично заболяване. На 15 юни осъществихме традиционния ни проект за скрининг на рака на простатата в с. Кривина, Община Ценово.
  • Каква обобщена оценка може да се даде за работата на РК „Русе“ през изтеклата вече ротарианска година?

 

  • Това беше интензивна и успешна година, в която постигнахме почти всички от поставените цели. През изминалата година се убедих, че един от ключовете за успех на Ротари клуб е добрият баланс между приятелство и кауза. Когато се събираме всяка седмица, нека да не забравяме защо го правим и каква е нашата обща цел (кауза); а когато реализираме проект или подпомагаме инициативи, нека да не забравяме, че го правим, защото сме приятели и единомишленици, споделящи общи ценности (приятелство). Това носи щастие и радост на нас и на хората около нас.

 

Разговаря Иво БРАТАНОВ, PHF

Ротари клуб „Русе“

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design