ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Искра ИВАНОВА: Убедена съм, че на децата трябва да дадем и корени, и криле

Интервю
26.02.2018  |  16:43
2 148
Освен да им предаде знания от конкретни научни области, училището трябва да подготви учениците за живота, коментира директорката на Дойче шуле - Русе
Искра Иванова Дойче шуле Русе
Снимки: Личен архив

 

Една забележителна годишнина в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще бележи цялостната дейност през 2018 г. - 135 години Дойче шуле, пише русенският всекидневен вестник "Бряг". За събитията, посветени на юбилея, за успехите, традициите, за родителската подкрепа и личния пример, изданието е поместило интервю с директора на русенската немска гимназия Искра Иванова. "Брягнюз" днес публикува интервюто изцяло.

 

Една забележителна годишнина в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще бележи цялостната дейност през 2018 г. - 135 години Дойче шуле, пише днес русенският всекидневен вестник "Бряг". За събитията, посветени на юбилея, за успехите, традициите, за родителската подкрепа и личния пример, изданието е поместило интервю с директора на немската гимназия Искра Иванова.

 

- Г-жо Иванова, Дойче шуле е инициатор на много интересни събития. Съвсем скоро ни изненадахте с голям фестивал „Ден на народната носия“ в "Канев Център". Традиционен е вече и Благотворителният бал. Много успехи имате в спорта - волейбол, бадминтон, лека атлетика. Ученически театър, вокалната група... Защо обръщате толкова голямо внимание на извънучилищните дейности?

- Чрез извънучилищните дейности се сплотява училищната общност, успешните проекти и изяви носят удовлетвореност, което е гаранция за мултиплициране на следващи инициативи. Съвместното сътрудничество между учители и родители е в името на децата. Убедени сме, че училището не е място само за усвояване на знания от конкретни научни области. Ние имаме основно задължение да ги подготвим за живота. Важно е това, което правят, да им носи щастие и удовлетвореност от постигнатото, защото всеки научен факт, пречупен през преживяна положителна емоция, се запечатва трайно в детското съзнание.

Такъв пример е проектът, свързан с традициите за Сирни заговезни, чрез него успяваме да предадем важни знания за миналото на нашия народ, за фолклора, за обичаите. Установихме, че това поколение не носи тази традиция. Дори някои от семейните празници са позабравени. И стигнахме до извода, че е нужно да завържем нишката между поколенията; между онова, което е било и това, което предстои. За да може после и те да възпитават своите деца, да запазят жива българщината. Убедени сме, че трябва да дадем на децата си и корени, и криле. Няма значение каква професия ще изберат, коя точка на света ще припознаят като своето място. Нужни са им българските корени и крилете, за да имат възможност за успешна реализация. Училището трябва да им даде достатъчно информация за корените - фолклор, история, традиции, за да съхранят и предадат културното наследство на своите деца и внуци.

- По-малко от две години сте директор на това престижно училище. Какво променихте и какво запазихте от предишното управление?

-  Всичко, което е извоювано и доказало се като успешно,  продължаваме да развиваме. Нещо повече, то ни отличава от другите. Това са трите езикови дипломи, които получават учениците в Дойче шуле – двете немски езикови дипломи, валидни за цял живот и навсякъде по света, и международният езиков сертификат по английски език към университета в Кеймбридж, както и утвърдените партньорства с училища от Германия и Швейцария.

Променяме се така, че училището да отговори на всички съвременни изисквания, да включим в ежедневната си работа иновативни модели, за да предоставим възможности на учениците да получат знания, опит и отношение и към здравословното хранене, финансовата грамотност, дебатирането на немски език (по проект на Немската централа за образование в чужбина и Гьоте институт), кариерното ориентиране, самостоятелно формиране и разработване на идеи и реализирането им (Ученическият парламент). Важно за мен е да си сътрудничим с институции, с неправителствени организации, с Русенския университет и другите училища. Безспорен факт е участието на много училища от Русе и областта в Деня на народната носия.

Убедена съм, че всички успехи и реализирани проекти трябва да се популяризират, защото това е мотивиращо и вдъхновяващо, както за нас, така и за другите училища. Затова  обновихме сайта си и създадохме фейсбук страница.

- Дисциплината е изключителен проблем в българските училища. При Вас обаче се забелязва друга тенденция и аз имам преки впечатления за реда в немската гимназия. Как успяхте само за две учебни години да промените това?

- Добрите резултати са продукт на съвместната дейност на всички работещи в училището. Как се постигна? Всеки клас - ученици и класен ръководител, изработиха своите правила. Родителите уважават всички норми, които ние поставяме, и имаме тяхната подкрепа. Тези правила включват пропускателния режим, задължителната ученическа униформа (преди това изискване се неглижираше), носене на бележници и лични карти, дежурства на учителите по коридори и дежурен ученик в класната стая. Правилата изискват в началото на часа телефоните на децата да се поставят на определеното за целта място. Вмених ангажимент на заместник-директорите за ежемесечни проверки и доклад. Имахме отделни случаи на недоволство от страна на родители, но сега това е преодоляно. Моята максима е, че размахването на пръст не е начин, начинът е обяснението. Дисциплинирането трябва да е позитивно. Така и родителите се убеждават, че това е правило, и то трябва да се спазва.

- Кое за Вас е най-голямото предизвикателство в образованието?

- Бюрокрацията и невъзможността да отдадеш повече време на връзката с колегите и учениците.

- Как запалихте родителите, за да станат Ваши истински партньори?

- В Стратегията на училището има цял раздел за работа с родителите. Включваме ги изключително активно и те не само се отзовават, но с ентусиазъм ни подкрепят и дават идеи. Предстои ни волейболен турнир с участието на учители и родители, а учениците ще са най-ентусиазираната ни публика. Вие видяхте колко родители бяха на Деня на носията, облечени в национални носии, така беше и на Благотворителния бал, и на запалването на Новогодишната елха. Разчитаме на тях  отново финансово да подпомогнат издаването на Алманаха с произведения на ученици, който бе отпечатан през април миналата година след десетгодишно прекъсване, предстои издаване на следващия брой през месец септември 2018 година, когато ще честваме 135 години Дойче шуле. Активни и подкрепящи са родителите на паралелково равнище – на 1 март предстои състезание за третокласници „Аз обичам България“, за което наградите са осигурени от родителите.

Мисля, че когато тръгваме към родителите с интересни предложения за сплотяване - те откликват. Когато има някакви претенции от тяхна страна, например за оценка, изключително важно е оценката да е добре аргументирана. Всяко нещо се стремим да бъде ясно, точно и категорично обяснено и тогава получаваме тяхната подкрепа.

- Какво да очакват ученици, родители, общественост през 2018 година?

- Годишният ни концерт ще бъде на 27 април в Доходното здание, а преди това - на 17 март е големият волейболен турнир с участието на учители и родители в зала „Дунав”. По предложение на родителите ще се състои и състезание по тенис на маса.

На 18 май в зала „Европа“ ще връчим немските езикови дипломи DSD 2 - най-високото ниво, с тях учениците влизат директно в немски и австрийски университети.

 Като единствено русенско училище, член на Асоциацията на  Кеймбридж училищата в България, СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще отвори врати до края на тази учебна година, за да се представят  иновативни уроци по немски и английски език.

Най-значимото събитие за 2018 година обаче е честването на 135-годишнината на Дойче шуле от 26 септември до 3 октомври. Това ще бъде седмица, наситена с много интересни инициативи. По традиция на 26 септември е Ден на международните езици, когато ще връчим сертификатите Кеймбридж, а 3 октомври - Ден на Обединена Германия, е отреден за немските езикови дипломи DSD 1.

- Директорът трябва да има многоаспектен поглед върху всичко случващо се в училището, което ръководи. Кое е онова, което изпускате или не остава време да му отделите нужното внимание?

- В кръга на шегата - не успях да си взема отпуската. Но ако съм сериозна, трябва да кажа, че имам много силен екип – заместник-директори, педагогически съветник и учители. Разпределяме си отговорностите, работим със сърце и успяваме да реализираме многопосочните инициативи, за което съм им благодарна. Много сериозно и задълбочено върви учебната дейност, подготовката за изпити, олимпиади и състезания, както и квалификационната дейност на учителите. За да постигаме високи успехи, съм убедена, че трябва да работим в класни стаи с естетика и уют, както и със съвременно техническо оборудване, затова насочвам усилията си и в тази посока.

 

- На какво се дължат положителните образователни резултати  - видно е от наградите от олимпиади и успеха на учениците от матурите?

- Дължи се на задълбочената работа на учителите. На сериозната вътрешноучилищна квалификация и възможностите, които дават интердисциплинарните и откритите уроци - да наблюдават, да виждат какво правят колегите и това ги стимулира да разнообразяват методите и начините, по които работят.

- Личният пример на директора?

- Много енергия, ум и сърце са нужни и аз ги давам. Не само аз генерирам идеи. Когато видиш положителни идеи у колегите и помогнеш да се развият и реализират, това ни мотивира да разширяваме хоризонтите.

- След толкова много ангажименти, остава ли време за семейството и кои са най-емоционалните моменти, които сте преживели скоро или предстоят?

-  Миналата есен моят съпруг ме изненада и за 22-годишнината от брака ни ми направи подарък - заведе ме в Париж, където преживяхме незабравими моменти.

Голямата ми дъщеря Румина е абитуриентка тази година. Освен приятните ангажименти около бала, тя има и сериозни отговорности. Желае да сбъдне своята детска мечта - да стане лекар, затова в момента освен на любимото занимание в балет „Импулс“ тя се е отдала на задълбочена подготовка за кандидатстудентските изпити по биология и химия. Това е нейният избор и ние с татко й я подкрепяме и й желаем успех.

Както тя, така и малката – Петра, ми дават много поводи и с училищните и с творческите им изяви да съм горда, че съм тяхна майка и си пожелавам винаги да е така.

Пламенка АНГЕЛОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design