ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Как панталоните и обувките са се наложили, след като са били забранени със закон?

Свят
02.03.2019  |  14:01
1 052
„Мъжкото“ облекло е на поне 3000 години, но не му е било лесно да пробие в Египет, Гърция и Рим през древните времена

От древните фрески, а и от филмите, пресъздаващи историческата действителност в Древна Гърция и Древен Рим се вижда, че облеклото не включва панталони и обувки. В съзнанието на повечето от нас остава идеята, че в древността хората са увивали платове около тялото си, които са прикрепвали с колани и игли и така са се показвали в обществото. Но след като в древността римляни и гърци, а и египтяните, които пък съвсем са се обличали леко и невинаги са носели обувки, са носели туники и тоги, как изведнъж хората започват да носят панталони?

 

През IV в. пр. Хр. представителите на елита в Рим се изправят срещу една странна нова тенденция на улицата – панталоните. От римските граждани те били считани за варварско облекло, пише Вести бг. По това време много готи и хуни са част от официалната римска армия и въпреки че те са приети добре в обществото, странният им навик да носят панталони дразнел римляните. До 399 г. пр. Хр. в Рим са приети два закона, забраняващи носенето на панталони и обувки, нарушаването на които подлежало на „наказание според законовия статут“.

 

На облечените в тоги римляни вероятно им е било по-удобно, отколкото на хуните и готите, въпреки че размерите на тогата с годините нарастват и тя достига до дължина от 6,5 м и ширина от 3,5 метра. Омотаването ѝ около тялото и надиплянето се превръщат в дълга и трудоемка работа, извършвана от робите, а носителят й не извършвал резки движения и ходел бавно, с величествена осанка, за да не развали това сложно съоръжение. Неслучайно с времето това облекло в Рим е изместено от „варварските“ панталони, въведени от хуните.

 

През 2014 г. в Западен Китай археолози откриват два скелета, погребани преди между 3000 и 3300 г. Скелетите са на мъже на средна възраст, облечени в панталони, които се превръщат в най-старите панталони, откривани някога. Въпреки че мумията на ледения човек Йоци, открит през 1991 г., за който се смята, че е живял преди над 5000 години, също е открита с панталони,  те са по-скоро клин от козя кожа.

Панталоните, открити през 2014 г. в Китай, се отличават с майсторство и напредничавост. Те са от вълна и са шити, образувайки един цял панталон, а не панталон от няколко съставни части. Освен че са изключително „модерни“ за времето си, тези панталони са имали много важна роля – да топлят. Другата причина да започнат да се носят панталони са конете. Или по точно – язденето на коне. Много историци свързват разпространяването на панталоните по света със разпространяването на конете. Скелетите на двамата мъже, открити в Северен Китай, потвърждават тази теория. За разлика от останалите останки, открити в гробището, двамата мъже са погребани с дървени коне и приспособления за езда.

Техните панталони едва ли са първите, обличани на Земята, но пък са останали и до днес, за да хвърлят светлина върху въпроса – кога и как започваме да носим панталони.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design