ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Какво е да си съдия разискваха ученици от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и съдия Чокоева

Общество
22.03.2019  |  13:22
435
Младежите облякоха съдийска, прокурорска и адвокатска тога

За професията на съдията разговаряха вчера съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд - Русе и учениците от ХІ а и ХІІ б клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ .

Съдия Чокоева покани трима доброволци да облекат съдийска, прокурорска и адвокатска тога и да почувстват отговорността на юридическата професия. „Адвокатът“ Моника сподели желанието си да учи право и да бъде адвокат. Съдията обясни накратко ролята и правомощията на магистратите и адвокатите в съдебния процес, разликата във видовете съдебни дела, след което започна дискусия в откровен и непринуден разговор.

Учениците бяха провокирани да изразят личното си мнение по въпроси като „Как си представяте работата на един съдия? Трудно ли е да бъдеш съдия?“, „Защо смятате, че е критикувана съдебната система, наистина ли бавно правораздава?“, „Трябва ли съдията да заобиколи закона в случаите, когато моралът повелява друго?“, “Има ли обществен натиск върху съдията при решаването на делата?”, “Как разбирате фразата: “По-добре сто виновни навън, отколкото един невинен в затвора”?. Техните отговори съдия Чокоева допълваше с реални казуси от практиката си като дългогодишен магистрат. Младежите впечатлиха лектора със своите задълбочени и аргументирани становища по въпроса за справедливостта на съдебните актове през призмата на принципите на законността и на вътрешното убеждение.

            Съдия Чокоева беше донесла едно гражданско и едно наказателно дело и даде възможност на учениците да ги разгледат, а те на свой ред изразиха удивлението си от огромния труд на магистратите по събиране на всички тези томове с доказателства.

            В края на срещата всички ученици получиха Конституция на Република България, брошура, представяща органите на съдебната власт и удостоверение за участието си в Образователната програма. Всички тези печатни материали са отпечатани и предоставени от Висшия съдебен съвет за целите на инициативата.

  Събитието беше част от Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design