ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Каквото повикало, такова се обадило

Коментар
27.06.2017  |  12:14
1 622
И така, Еврика(!); и: О, богове (!)- вече сме в последната седмица от учебната 2016/2017 год.

И така, Еврика(!); и: О, богове (!)- вече сме в последната седмица от учебната 2016/2017 год. Абитуриентите (по-старателните) залягат над кандидат-студентските справочници, но повечето не си дават зор да зубрят тестове за прием във висшите училища. Тестът е материя, която не може да се зубри. Тези универсални матрици за оценка на общата култура и тясната специализация на подрастващата нация са „нож с две остриета”- еднакво опасни за поставените под стреса на допитването и за изпитващите.

Вече дори не е модерно да цитираме бисерите на кандидат-студентите. Умотворенията са отчайващо (не)весели и показват как губим трайно и необратимо отношение към проблема, наречен „образование” или „бъдеще на нацията”.  Както и да го кажем, с образованието ще имаме много големи главоболия. Неприятностите там се екстраполират (прехвърлят) по цялото тяло на държавността, защото държавата е географско и политическо понятие, обозначено с живи маркери - нейните хора, нейният потенциал, подложен през изминалите години на изборен „терор”, на кухи обещания и непрекъснати реформи, от които резултатът става все по-плачевен и по-плачевен.

Сега ще „смекча” малко тона и ще Ви цитирам какво мисли по въпроса новият образователен мин.  Крас.Въл.: „Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова ясен управленски акцент върху образованието. В МОН това ни прави още по-отговорни, за да докажем ролята на образованието за дългосрочното развитие на страната“, сподели на първата си пресконференция шефът на българското четмо и писмо. Програмата е, разбира се, на ПП ГЕРБ- най-влиятелната и най-популярна политическа партия в BG. Нейните шефове обещаха, че средните учителски заплати  ще бъдат увеличени двойно до края на мандата. Което пък ме кара да се замисля дали да не хващам тебешира и да захвърлям журналистиката в нафталина (ако прочетете докрай, ще разберете защо). Двойно увеличение на заплатите си е страхотно обещание за подобряване на хала на почти дрогираното българско образование.

Напълно сериозно Ви  уверявам, че средностатистическият зрелостник в момента  не прави особена разлика между думите: Платон и планктон.  Такива сложни  неща не са за среднисти,  те се учат  в университета!

В образователната Кутия на  Пандора * остава надеждата, че непоклатимо конструираният кабинет („Борисов3”) може би този път ще успее да устиска пълен мандат, за да се види „кой кум, кой сват и кой на булката брат”.

Политическата симптоматика на българската  демокрация все повече ми прилича на употребата на наркотици. След великолепно  зададен въпрос на репортерка от БНР-то (Националното радио) за вредата от упойващите вещества,  в едно търновско училище  беше даден следният отговор: „Децата да не употребяват наркотици в млада възраст, защото много от тях си отиват млади….”(???)  Каквото повикало, такова се обадило.

До утре в „От бряг до бряг”

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

*  ключов елемент в гръцките митове.  В кутията били затворени болестите и неволите, а когато любопитната Пандора я отворила, те се разбягали по земята; когато я затворила - вътре останала само надеждата.

  

   

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design