ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Летни гозби с бакла и зелен боб

Сити кулинар
14.06.2016  |  14:32
5 509
Баклата и зеленият боб грабват погледа по пазарите с изумрудения си цвят и направо подканят да ги купите. Те са сезонните зеленчуци, които обикновено включваме в менюто си през юни. Освен че са полезни, баклата и зеленият боб дават възможност за голямо разнообразие в лятното меню. От тях се правят вкусни постни супички, към които задължително добавете зелени джанки. Подходящи са също за постни яхнии и в комбинация с други зеленчуци за гювеч. Не трябва обаче да приемаме баклата и зеления боб само като суровина за постни гозби. Те добре се комбинират с агнешко и телешко, а също и със свинско. А ако не ви се занимава дълго с готвене, просто сварете или задушете шушулките, отцедете ги и ги сервирайте за салата, подправени с много чесън, оцет и копър.
Ребърца с бакла

Ребърца с бакла

 

 

Продукти:


1 кг свински ребра

2 шепи бакла

2 моркова

2 глави лук

1 с.л. доматено пюре /или 1 ч.л. червен пипер/

1-2 домата

 дафинов лист

черeн пипер, чубрица

пресен магданоз

 

 

Приготвяне:


Подгответе баклата, нарежете на ситно доматите.
В по-дълбок тиган с капак се запържват ребрата до златисто. Добавя се едро нарязаният лук и се задушава до омекване. Добавят се морковите, баклата, подправките /без магданоза/, доматеното пюре или червеният пипер, доматите и малко вода. Посолява се и ястието ври на тих огън, под капак, до омекване на месото. Ако видите, че водата е извряла, долейте малко. Може след като е почти готово да го прехвърлите в тавичка, за да се запекат ребърцата. Накрая поръсете обилно с пресен магданоз.

 

 

Зелен фасул с млечен сос

 

 

Продукти

 

1 кг зелен боб (фасул)

2-3 моркова

1 голяма глава стар лук

4-5 скилидки чесън (може няколко стръка пресен)

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

100 мл вода

сол, копър, черен пипер, магданоз

 
 за сос с кисело мляко

250 г кисело мляко

1 с.л. майонеза

1 ч.л. горчица

пресен чесън, сол, копър





Приготвяне:

 

Зеленият боб се измива и се отрязва от двете страни (отчупва се връхчето и дръжката). Зехтинът се загрява в дълбок съд – тенджера, и се прибавя маслото. Кромидът се реже на дребно и се задушава за малко заедно с нарязаните на кръгчета моркови и 2 скилидки чесън в мазнината. Прибавя се зеленият боб, разбърква се няколко пъти и се добавя 100 мл вода. Огънят се намалява и съдът се захлупва. Задушава се около 15-20 минути и от време на време се разбърква. Бобът трябва да остане леко хрускав. Посолява се и се овкусява с подправките.

Накрая се поръсва с нарязаните на дребно 2 скилидки чесън и магданоз по желание, разбърква се и се сваля от огъня. Сервира се веднага със сос, който се приготвя в купа като се смесват всички съставки и се разбърква енергично. Може да се сложи върху боба или да се сервира отделно в сосиера.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design