ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Лудо надиграване на „Русчуклийска среща“, вижте победителите

Общество
11.03.2018  |  10:21
3 167
Майсторство мериха над 1000 танцьори от цяла България, специално състезание имаше за Мистър и Мис на фестивала
русчуклийска среща

Над 1000 танцьори от всички краища на България се впуснаха в лудо надиграване на националния фолклорен фестивал „Русчуклийска среща“ вчера в Русе. Седмото издание на фестивала на школите и клубовете за любители, изучаващи български народни танци, се състоя в спортния комплекс „Дунав“.

 

Както предварително съобщихме, надиграването беше в три кръга. В първия участниците изпълниха две автентични хора по свой избор, като едното беше от региона, от който е групата. Вторият етап  беше „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 9/8. В него съставите показаха майсторство и оригиналност. В третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2018". Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев изнесе поздравителен концерт специално за участниците и гостите в залата.

 

 

Професионалното жури в състав проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов и д-р Петьо Кръстев, отличи най-добрите на сцената. Наградата на кмета на Община Русе беше връчена от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров на Танцовата школа „Фолклорен извор“ – с. Тополи за първи етап на групи под 30 участници, на „Абритус“ - Разград - за първи етап групи над 30 участници и на ТФ „Липник“ – с. Николово за втория етап от надиграването. Зам-кметът Григоров връчи и поздравителен адрес на управителя на СНЦ „Арт Русчук“ Богдан Донев, от името на кмета Пламен Стоилов. Организатор и домакин беше танцовата школа „Играорци“, а фестивалът премина под патронажа на кмета на община Русе Пламен Стоилов.

 

 

Наградени:

Най-емоционално артистична група – „Възрожденци“ – Варна

Най-ансамблово изпълнение на хоро – „Марико“ – Свищов

Най-масова група – „Воеводи“ – Варна

 

Втори етап:

Трето място – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново

Второ място – „Фолклорни плетеници“ – Попово

Първо място – „Веселчани“ – Добрич

Специална награда на Сдружение Клубовете за Български Народни Хора към Национална Секция на CIOFF България – „Зора“ – Несебър

 

Първи етап групи под 30 участници:

Трето място – „Буенци“ – София

Второ място – „Родолюбие“ – Кюстендил

Първо място – „Лукойл-Нефтохим“

 

Първи етап групи над 30 участници:

Трето място – „Фолклорна палитра“

Второ място – „Моряците“

Първо място – „Чанове“

 

Мистър „Русчуклийска среща“ 2018 стана Валентин Михайлов, а  Мис „Русчуклийска среща“ – Виктория Начева. Награда на организатора – домакин – танцова школа „Играорци“ спечели „Искра“ - Казанлък.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design