ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Млад русенец свири на рояла на Елтън Джон в Лондон

Култура
16.03.2015  |  14:51
882

13-годишният русенски пианист Николай Димитров получи уникалния шанс да свири на червения роял на сър Елтън Джон, който бе изваден на камерната сцена на световноизвестната зала „Роял Албърт Хол“ в Лондон. Българският талант изпълни Импромптю на Шопен в гала концерта по награждаването на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо” в британската столица. Изявите на Николай и клавирния му педагог Даниела Кюркчиева в Лондон станаха възможни благодарение на подкрепата на фондация „Русе-град на свободния дух“, която припозна пианиста като едно от „Лицата на Русе“.

Николай беше най-малкият участник въввъзрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журитокоето му донесе абсолютната първа награда. Русенският седмокласник от НУИ „Проф.Веселин Стоянов” е единственият българин, отличен с награда сред участници от цял свят. Той беше аплодиран бурно от публиката и специално отличен от организаторите на конкурса като една от новите надежди на музикалната сцена.

По време на визитата на Николай в Лондон, Българският културен институт организира първия му самостоятелен концерт. Събитието предизвика огромен интерес и събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика, предимно чужденци. Заради големия брой зрители се наложи да бъдат отворени и трите зали на посолството.

Лауреатът на Международния конкурс „Гранд Прайз Виртуозо“ изпълни на първия си самостоятелен концерт програмаинтересна комбинация от класическа музика и джаз. В първата част на концерта прозвучиха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада за събралите се  чужденци и българи дойде във втората част на концерта. Младият музикален талант представи творби от Джоузеф Козма, джаз импровизации и подари като бис на възторжената публика популярното джаз парче „Fly me to The Moon“.

След концерта се състоя и дискусия с участието на младия лауреат и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева. Публиката зададе въпроси относно музикалните предпочитания на Николай Димитров, неговите приоритети и вкусове. В последващите коментари, посетителите на концерта изразиха своето впечатление от великолепното изпълнение на младия пианистдобрата организация и гостоприемство от страна на БКИ в Лондон. „Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“, заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.

Специални благодарности от името на Училището по изкуствата в Русе бяха отправени към БКИ Лондон в лицето на неговия директор Светла Дионисиева. Музикалният педагог Даниела Кюркчиева изтъкна отличната организация на концерта, предвид изключително кратките срокове. От името на училището тя подари картина на русенската художничка Виргиния Пенчева с дунавски пейзаж. Самият Николай посвети лондонския си дебют на 55-ата годишнина на Училището по изкуствата в Русе. Докато младият музикант беше в Лондон, стана ясно, че е включен в окончателния списък на изявените деца на България от Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design