ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Може ли да прави далавери шефът на сдружението за саниране на блока?

Общество
11.02.2015  |  08:56
1 403
Първите индивидуални консултации в Русе дадоха много отговори за санирането - при ипотекирани жилища във входа, празни апартаменти, да кое какво съгласие се иска и т.н.
Представителите на блок "Иван Дечев" бяха първи на индивидуалните консултации. Снимка: В "Бряг"

 

Десетина русенци бяха най-нетърпеливи и пристигнаха вчера точно в 13 часа за началото на първите индивидуални консултации за предстоящото безплатно саниране на блокове. Екипът на общинския отдел "Етажна собственост", заедно с експерта по проекти за саниране инж. Никола Кибритиев, отговориха на всички въпроси, които гражданите поставиха, пише днес русенският вестник "Бряг". Първи живеещи в блок "Иван Дечев" в кв. "Родина" поискали да знаят дали не могат да направят няколко сдружения на собственици, тъй като блокът е много голям и се дели на секции. Отговорът бил утвърдителен, но пък станало ясно, че след това на всеки от петте изискуеми документа трябва да фигурират подписите на председателите на всички сдружения. Така че хората били посъветвани да си направят вход по вход събранията, а когато се стигне до регистрация на юридическо лице, да се съберат и да го направят като едно цяло за блока. Пак в отговор на питане станало ясно, че за регистрацията на сдружението не е нужно всички собственици да са съгласни, а притежателите на 67 процента идеални части от сградата. За достъп до апартаментите обаче ще се иска съгласие от 100% от собствениците. Това изискване повдигнало много въпроси сред гражданите, защото в повечето блокове има необитаеми апартаменти. Експертите препоръчали да се направи възможното да се издири собственикът или пък негов роднина, който да даде съгласие с декларация и да отвори апартамента, когато започне санирането. Защото в противен случай блокът не може да влезе за участие в програмата. При съсобственост, ако е семейна или роднинска, не се изисква съгласие на всички. Ако апартамент има ипотека, ще трябва банката, която е отпуснала заема, също да даде съгласие. В отговор на друга тревога дали от името на сдружението като юридическо лице, председателят например може да изтегли кредит или да се възползва по някакъв начин от предоставените му правомощия, шефът на "Етажна собственост" Кремена Оджакова разяснила, че то се създава само и единствено за целите на националната програма и няма начин да се злоупотреби. Също така сдружението няма да плаща общи сметки - за парно, вода или ток например.

100 процента съгласие за достъп до жилищата се изисква заради обследването на сградите. Няма да се разбиват стени или пък да се кърти нещо в самите апартаменти, обясни инж. Кибритиев. Той разказал на гражданите, че има съвременни технически средства, които откриват пробив в инсталация и без да се разбива стената. За да се стигне до финал и блокът да вземе номер на заявление за участие в националната програма, от "Етажна собственост" предлагат хората първо да комплектоват петте изискуеми документа, да ги занесат при тях за проверка и едва тогава да отидат да си платят нотариална заверка и БУЛСТАТ на сдружението. Целият набор от документи, както и отговорите на повече от 30 най-често задавани въпроса, могат да се намерят в сайта на Община Русе, през банер "Етажна собственост".

В материала си "Бряг" припомня, че на първата общоградска разяснителна среща миналия четвъртък над 400 русенци се събраха, за да научат повече за националната програма за енергийна ефективност. Втората открита среща за граждани ще бъде в неделя от 16 часа в Пленарна зала. Тогава на въпросите на русенци лично ще отговаря министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В региона 329 жилищни блока са с шанс за безплатно саниране.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design