ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Над 500 ще се вихрят на „Русчуклийска среща“, входът ще е безплатен

Култура
18.03.2019  |  15:07
918
В третия етап надиграване на ръченица ще определи Мис и Мистър на тазгодишния фестивал
русчуклийска среща
Снимка: Архив

На 23 март от 10 часа в спортния комплекс „Дунав“ ще се проведе осмото издание на „Русчуклийска среща“ - Националният фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци. В надиграването, което ще е с вход свободен,  майсторство ще покажат над 500 души, ще дойдат изпълнители  от София, Стара Загора, Ботевград, Мадан, Своге, Елена. Конкурсът ще протече в три кръга. В първия участниците ще изпълнят две автентични хора по свой избор, като едното ще бъде от региона, от който е групата.

 

Под шеговитото название „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 11/16 ще премине вторият етап, в който клубовете ще покажат майсторство и оригиналност. Тук може да се види разработка на хоро, фрагмент от дивертисментен танц, сюжетно или тематично обиграване. Третият етап ще определи Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2019", които ще се надиграват на ръченица. В края на фестивалната програма всички участници и гости ще могат да се насладят на специалния поздравителен концерт на ФТТ „Найден Киров“, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

 

Председател на журито ще е проф. д-р Даниела Дженева – зам. ректор на АМТИИ, Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Българска народна хореография“ при АМТИИ, д-р Петьо Кръстев – сътрудник към БАН. Ще бъдат отличени най-добрите на сцената, като ще има 19 различни награди. Организатор и домакин е танцовата школа „Играорци“, а надиграването е под патронажа на кмета на община Русе Пламен Стоилов.

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design