ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Наш патент за цветен хляб пробива в Лондон

Бизнес
15.03.2015  |  15:05
3 400
Двама русенци представят бизнес проекта си в глобалната он-лайн платформа Kickstarter и търсят подкрепа
Рекламно лице на кампанията е дъщерята на един от русенците

Русенски патент е на път да получи шанс за реализация в Англия. Двама русенци - Искрен Димитров и Стилиян Касимов се опитват да осъществят в Лондон идеята си за производство на цветен хляб. Те набират средства за проекта си чрез  глобалната он-лайн платформа Kickstarter, подпомагаща развитието на креативни проекти.

Хлябът носи цветното име "Лале" и е дизайнерски продукт, оцветен посредством естествени източници на пигментация. За целта се  използват зеленчуци като пипер, домат, цвекло, спанак. Нюансите варират в зависимост от вложените продукти и съответно тестото може да добие, червен, оранжев, зелен или друг цвят. В съставките няма добавки като овкусители или изкуствени оцветители, благодарение на което се запазват качествата на традиционния домашно изпечен хляб, категорични са авторите на проекта. Единствената разлика остава във визуалния ефект и лекият зеленчуков привкус, което го прави подходящ за ежедневна употреба от деца и възрастни. В Kickstarter може да се види кратка презентация на идеята, придружена със снимки и видео на хляба и процеса на производството му. Двамата ентусиасти са снимали сами рекламния клип, а като лице на кампанията си използват дъщеричката на Искрен, която с апетит отхапва от цветна филия.

Идеята за цветен хляб се ражда през 1997 година, а авторите й са Искрен и Висарион Димитрови, като малко по-късно започва производство съвместно с фурна "Па-Па" в Русе. Поради поскъпване на брашното и липсата на добра инвестиция, обаче, само месеци по-късно дейността приключва. Въпреки, че производството бива преустановено, през 2002 година е издаден патент за полезен модел, с перспектива за бъдеща реализация. Цветният хляб не е единствената иновативна идея на братята Искрен и Висарион. Те са автори и на рецепта за газирана ракия, като технологията може да се използва и за всякакъв друг вид алкохол.

През 2014 година русенската идея за производството на цветен хляб бива съживена в Лондон, където Искрен живее от 8 години. През миналата година в английската столица пристига Стилиян Касимов и двамата   започват заедно работа по изграждането на Кикстартер кампания за набиране на необходимите средства за производство и стартиране на локален кетъринг бизнес.

Kickstarter е глобална он-лайн платформа, подпомагаща осъществяването на креативни проекти и събирането на средства за тяхната реализация. Към днешна дата броят на стартираните проекти надвишава 200 000, като статистиката сочи, че 40% постигат целевата сума, което е условие кампанията да бъде успешна.

Проектът "Lale" е публикуван в платформата на 11 февруари, с време за изпълнение два месеца, при зададена предварително необходима сума 18 000 паунда. Сумата е необходима за стартиране производство на сандвичи като кетъринг компания, за което са необходими персонал, оборудване на фурна, автомобили за доставка, суровини и материали.  Ако се съберат 18 000 паунда или повече, кампанията се смята за успешна. Средствата се дават на инициаторите за реализирането на идеята.   Ако не бъде достигната обаче обявената сума, Искрен и Стилиян няма да вземат нищо и ще трябва да търсят други пътища за осъществяването на проекта си. На практика, който желае да подкрепи бизнеса им, първоначално само заявява участие със съответната сума, която бива изтеглена едва след приключване на кампанията. Така че няма опасност парите на хората да се загубят или да отидат за нещо друго, обяснява Стилиян. В представянето в  Kickstarter има обявени и награди за хората, подкрепили с пари проекта. Те имат повече символичен характер, тъй като целта на платформата е най-вече да се даде шанс за осъществяването на добри идеи. Според презентацията, ако инвестираш над 5 паунда, получаваш голямо "благодаря" във Фейсбук или Twitter и ако се озовеш в Лондон, може да получиш безплатен сандвич.  Ако дадеш над 25 долараполучаваш рекламна престилка с лого, изпратена по пощата. При определени суми пък ще имаш възможност за двучасов или четиричасов тур из офиса, можеш да видиш и да участваш в правенето на сандвичите, както и да вземеш каквито сандвичи искаш. Срещу 100 паунда ще се сдобиеш със самата уникална рецепта. Ако искаш някой от сандвицчите с цветен хляб да бъде кръстен на теб, трябва да вложиш 500 паунда.

Поради ограничения бюджет и съответната липса на реклама, интересната идея на русенците засега трудно набира скорост. Изминал е малко над половината от обявения срок, а събраните средства досега са само 1 205 паунда. Затова българите разчитат през останалия месец да привлекат повече съмишленици и да получат подкрепа и от сънародниците си в България, Англия и навсякъде по света. Проектът може да се види на адрес

https://www.kickstarter.com/projects/1835954173/lale-bread

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design