ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Никол Събева: Искам да експериментирам с всичко!

Интервю
10.06.2017  |  15:59
1 803
Никол е приета да следва кинорежисура в Уелс, занимава се с лека атлетика, обича да рисува и да е сред природата
Снимки: авторът и личен архив Талантливите деца на Русе

 

Пламенка АНГЕЛОВА

 

Визитка:

Никол Събева е родена на 17 юли 1998 г. в Русе и е единствено дете в семейството. Преди  броени дни завършва с отличие ПГ по туризъм с професия "аниматор".

 

С актьорско майсторство се занимава от втори клас при актьорите Ралица Константинова, Любомир Кънев и Венци Петков. В осми клас преминава кратък курс по режисура за ученици в София с ръководител Ернестина Шинова след спечелен проект на гимназията за клип за насилието в училище . В ролята на г-жа Плюш от "С любовта шега не бива" на Алфред дьо Мюсе получава наградата за поддържаща женска роля на Националния ученически театрален фестивал "Климент Михайлов". След броени дни ще играе Енхна в комедията на Нийл Саймън "Глупаци" на същия фестивал.

 

До десети клас се занимава с лека атлетика, като има първи места на дълъг скок и на бягане 100 м.  в Областни ученически състезания.

Обича да рисува и  е наследила дарбата от баба си.

Никол е приета да следва кинорежисура в Уелс.

В Нощта на музеите в Художествената галерия бе премиерата на първия й късометражен художествен  филм "Едно, две".

 

 

Едно чернокосо, дългокосо красиво  момиче стои пред мен и очаква да завладее света на киното. Ни повече, ни по малко. 

Тази година Никол се разделя с детството, разделя се с училището и колкото и да се старае да изглежда уверена,  голяма -  в светещите й очи все още ме гледа детето.

 

- Никол, кое  е онова, което те вдъхновява в живота, в изкуството?

- Да правя нещо ново, креативно, да експериментирам с всичко. Затова се ориентирах към кинорежисурата. Имам идеи, които искам да покажа на света.

 

 

- А как  "стигна" до Уелс?

- Есента кандидатствах. Трябваше да избирам какво  портфолио да изпратя - сценарий или филм. Предпочетох да направя един цялостен продукт. Така се роди филмът "Едно, две". Всъщност кандидатстването става  на два етапа. През ноември пратих справки за успеха ми през годините, наградите си  и препоръка от учител. Сега изпратих дипломата и портфолиото, както и мои снимки. Университетът в Кардиф предлага много добри условия. Таксата е три пъти по-ниска от тази в Англия.

 

 

- Как ще се издържаш?

- Със заем, който отпускат в Уелс за студенти. Сега работя в соларно студио, за да си помогна финансово. Ако имам възможност, ще работя и там, стига да не пречи на подготовката ми. Много малко родители биха заложили на толкова рискована професия, защото не се знае дали ще успея да се реализирам. Докато в друга професия има по-голяма сигурност. Но те вярват в мен и много ме подкрепят.

 

 

- А ти вярваш ли?

- Вярвам, че ще успея. Досега съм успявала във всичко. Заминавам с една моя съученичка,  тя ще учи моден дизайн.

А майка ми ще работи в Бристол. Все пак е по-близо, отколкото Русе.

 

 

- Защо е толкова трагичен сюжетът на твоя първи филм -  не типично за един млад човек?

- Това е любовна драма за едно момиче с фобия от смъртта. То има мания да рисува очи и да брои "едно, две" - "Едно око - две очи", едно сърце - две души". Рисувам души, чрез очи.   Момичето сънува очите на момчето, което ще срещне и ще се влюби  и осъзнава, че животът й е към края си.  Това е една провокация към зрителя. Имала съм сестра, която е починала. Предполагам, че подсъзнателно ми липсва. Сценарият е мой, а целият филм е с нула лева бюджет. Оператор е Петър Петров. Всичко е аматьорско. Актьорите са мои приятели. Кристияна Върбанова е от моята гимназия, Павел Ангелов е от гимназията по европейски езици. картините са мои, декорът - всичко е от нас.

 

 

- Как оценяваш участието си в Нощта на музеите?

- Участието ми  беше случайно. Елена Великова - директорът на галерията, ме покани. Филмът бе последен в програмата, беше в полунощ и изненадващо имаше много зрители. Въпреки лошото озвучаване, филмът беше приет много добре. Но аз съм доста критична, намерих си веднага грешки. Особено това, че действието се развива много бързо, следват сцена след сцена, а  публиката  трябва да възприеме случващото се. Но все пак е първи опит.

 

 

- До къде мечтаеш да стигнеш?

- До Уорнър Брадърс. Те създават филми, каквито и аз искам да правя - по мистериозни, с неочакван край. Искам да създавам и български филми. Имам идея и работя по сценарий, но все още е в далечното бъдеще.

 

 

- Какво те зарежда?

- Обичам екзотичните животни. От 11 години имам чинчила, която живее необичайно дълго време за вида си. Много я обичам. Забавна, любопитна и любвеобилна е. Обичам природата, спорта. И разбира се изкуството!

 

 

- Вече си красива млада дама и доказано талантлива.  Наскоро беше абитуриентка. Какво е посланието ти към децата, които все още не са намерили своя път.

- Най-важно е да вярват в себе си, защото ако нямат волята и амбицията, трудно ще успеят. Да приемат всяко предизвикателство  като позитивен експеримент, като нещо положително, което въпреки грешките по пътя, ще ги доведе до успеха.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design