ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Николо Коцев и „Кикимора“: Рокът и класическата музика винаги са живели ръка за ръка

Интервю
28.09.2017  |  11:08
2 729
На невероятна симбиоза от незабравими оперни арии, увертюри и рок химни се наслади русенската публика

 

На невероятна симбиоза от незабравими оперни арии, увертюри и рок химни се наслади публиката завчера вечерта в зала "Опера". Рок концертът „Една нощ в Операта с Николо Коцев и "Кикимора“ завладяващо обедини произведения на Верди, Пучини, Бизе, Вагнер и рок композитори, в изпълнение на рок и оперни певци, хора и оркестъра на Русенската опера.

 

Това пише днес русенският вестник "Бряг". Музикантът от "Кикимора" Николо Коцев - китарист, цигулар, композитор, разказал пред репортер на вестника за настроенията, настоящи и предстоящи идеи по цялостната му концепция за рока и класическата музика. Briagnews.bg публикува материала.

 

- Кое ви носи по-голямо удовлетворение - изпълняването на вашата собствена опера "Нострадамус" или пресъздаването на рок-оперните класики?

 

- Аз се радвам на проекти, които са интересни и се получават добре. В случая с проекта "Една нощ в операта" нашата цел е да създадем една симбиоза между изразните средства на рок музиката и тези на оперния жанр.  За някои хора може да звучи странно, но макар че изразните средства на тези два жанра са от различни измерения, музикално те си притежават една неразривна връзка. Защото специално този вид рок музика, който аз обичам да изпълнявам, има доста сериозна връзка с музикалната традиция на операта и класическата композиция по принцип. Когато един такъв проект се получи по правилния начин и с правилните нюанси и публиката е доволна, тогава удовлетворението ми е еднакво и от свиренето на моята собствена музика от операта „Нострадамус” и от други проекти. Защото в края на краищата, финалният резултат е най-важното. Аз искам хората да са доволни от това въздействие, което сме предали. Естествено е един композитор да се радва, ако публиката хареса неговата музика, но аз не съм само композитор, аз съм изпълнител, инструменталист, но най-вече музикант. За мен предизвикателствата са най-важни и са най-интересни, защото рок музикантите са бунтари, философията им е бунтарска. Но моето бунтарство е доста академично между другото, аз не съм от хората, които го изразяват в пиене на безкрайни количества алкохол и така нататък, аз се бунтувам с музиката си като вид цел – за да създам нещо, което е уникално, било то за самия момент, но все пак да предложа на публиката нещо, което не е виждала, нещо прясно, свежо и добре изработено – там е радостта. А дали е моя или чужда музика, според мен е второстепенно по значение в случая.

 

- Може ли да има помирение между рока и класическата музика към днешно време?

 

- Те винаги са живели ръка за ръка. Точно за това доста сериозна част от произведенията, които ми харесват от хардрока на 70-80-те, било дори и леко прогресивен, са с класически основи, те дори използват и класически теми. Например в групата „Rainbow” присъства „Hall of the Mountain King”, има и доста други парчета, които са заимствали от класическата музика. Като че ли рокът принадлежи на класическата музика и почват да се преплитат с времето. Това е една интерпретация, която използва различни изразни средства, но основата е една. Класиката е дала живот на рока, защото класическата музика е необятна с красотата и качеството си. Рокът е просто резултат от едно ново време, нови открития в областта на електрониката и изразните средства. Съвсем естествено е, когато се появи нова възможност за музициране с електрически китари и други инструменти, хората започват да експериментират и пробвайки различни неща, се ражда този стил, който си е класическият хардрок. Така че единственото, което ги различава, са самите изразни средства. Защото в класическата музика се композира по различен начин, там динамиката и самият подход са доста по-разграничени от тези на рока. В рока динамичните нюанси са по естествени причини не толкова широки и дълбоки като в класическата музика, защото там всичко се свири с много по-голяма сила. Човек ще си каже, че рок музиката не може да бъде сложена по тези причини до класическата. Но това преплитане на жанровете е просто една модерна интерпретация на тази музика всъщност.

 

- Какви проекти може да се очертават тук или по света от вас?

 

- Живях във Финландия известно време, но вече съм си в България. Относно бъдещите проекти - продължаваме да работим към тази симбиоза (рок музика с класически оркестър), защото смесваме тези оперни произведения от Моцарт, Пучини, Бизе, Вагнер с рок музика, която е написана със същото уважение към академичните, класическите закони на музиката, които са приложени и в рок репертоара. Напоследък започнаха много често да свързват двата вида музициране, но според мен не винаги се получава това, което трябва. В нашия случай това, което е уникално е, че нашият певец, който е рок музикант, изпълнява класическите арии с класическите оркестрови елементи, но с добавен рок аранжимент. Ние правим поклон към класическата музика с рок аранжименти и това не се среща много често като идея или концепция. Следващият ни проект също е с оркестър, но тогава ще направим един чист трибют на две банди от 70-те и 80-те години, които ние много уважаваме. Тях ги обединява името на китариста им Ричи Блекмор, бандите са Deep Purple и Rainbow. На този концерт ще направим един внимателен подбор от песни на тези групи, които ще получат симфоничен аранжимент и ще ги изпълняваме в симбиоза със симфоничния оркестър. Това пък е обратният начин от „Една нощ в операта”, което се случи в Русе.

Мария ИВАНОВА

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design