ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Откриха документална изложба за 130-годишната история на Русенската библиотека

Общество
12.02.2018  |  16:06
379
Празничен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум

С празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска епархия, беше открита документалната изложба "130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов".

 

Събитието беше открито от директорката на библиотеката Теодора Евтимова отбеляза в своето слово: „Годините, които ни събират днес на това тържество, са 130! Русенската библиотека е всъщност една от най-старите градски библиотеки, създадена само 10 години след Освобождението през 1878 г. „

Експозицията представя документи, снимки, награди, издания и публикации, свързани с историята на културния институт от неговото създаване през 1888 г. до днес. Сред любопитните експонати са снимка на библиотечната читалня от 1907 г.; снимка на строителството на сградата на Търговско-индустриалната камара, където през 1954 г. се премества библиотеката; Писмо до кмета на Русенската градска община, относно инсталирането на електрическо осветление в библиотеката от 10 септември 1917 г.; Нареждане от Местния народен хигиенически съвет от 28 март 1919 г. за затваряне и почистване помещенията на библиотеката, поради върлуващия в града петнист тиф; Писмо № 4022/3 май 1939 г. от кмета Кирил Старцев във връзка с необходимостта да освободи дългогодишния уредник на Градската библиотека - Тодор Рашев, поради „навършване пределния срок“ за пенсиониране; Доклад до кмета на Русенската градска община от Бончо Мустаков – контрольор и Иван Вутов – чиновник, за резултата от проверката на приходите и разходите на библиотеката за периода от 1904 до 1940 г. и др.

В изложбата са представени част от ценните колекции, притежание на Русенската библиотека – Старопечатен фонд, Фонд „Михаил Арнаудов“, Лична библиотека на Захари Стоянов, краеведска ръкописна сбирка, книги с автографи, нотни, графични и картографски издания, както и некнижни носители на информация. Сред експонатите могат да се видят най-старата и най-новата българска книга във фонда; издание от 1906 г. на „Ад“ от Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре, руско издание от 1895 г. на „Изгубения рай“ от Джон Милтън. Акцент в изложбата са книгата с най-много страници – Речник на английския език от 1922 г. ( 2800 стр.) и най-малкото по формат издание - за правата на гражданите в ЕС (2 см).

 Показани са и издания на библиотеката: бюлетини, библиографии, каталози, сборници с доклади от конференции, летописи, албуми - от първия библиографски списък, предназначен за студентите от ВИММЕС (днес Русенски университет „Ангел Кънчев“), отпечатан през 1957 г., до Сборника с доклади от Международната научна конференция „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“, издаден през 2017 г.

Разделът „Библиотекари с талант“ представя книги на бивши и настоящи служители на културния институт - художествена литература, краеведски и исторически  изследвания.

Сред официалните гости на събитието, които поднесоха приветствия към домакините, бяха народните представители от парламентарната група на Коалиция „БСП за България“ Крум Зарков и Пенчо Милков. Поздравителни адреси до домакините изпратиха Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе, УС съвет на дружество „Будители“ в област Монтана и др.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design