ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Павел Цветков: ГЕРБ е единствената партия, която оцени потенциала на туристическата индустрия

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ (2017)
16.03.2017  |  17:17
476
Поемаме конкретни ангажименти по финансиране на туристическата инфраструктура, чрез специализиран финансов механизъм и улеснено проектно финансиране за кандидатствали обекти, коментира Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Павел Цветков е роден на 7 юли 1987 година. Бакалавър е по туризъм, след като завършва Международно висше бизнес училище в Ботевград. Магистър е по „Публични финанси” от Икономически университет Варна. Магистър по „Международно сътрудничество и европейски проекти” от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – Русе. В момента работи като специалист туризъм в Туристическа агенция „Александра Травел” – гр. Русе.

Областен координатор на Младежи ГЕРБ в Русенска област.

 

 • Г-н Цветков, какви са основните постижения на ГЕРБ в сферата на туризма и какви мерки предвижда предизборната програма на партията в тази посока?

 

 • За първи път бе създадено самостоятелно министерство на туризма и ГЕРБ е единствената партия, която оцени потенциала на туристическата индустрия, като мотор за икономическия растеж.

 

2016 г. е рекордна за българския туризъм с над 8 млн. и 200 хиляди чуждестранни туристи и ръст от 16.2%. Има над 6.2 милиарда лв. приходи и ръст от 15.4%.  Целта ни е утвърждаването на България, като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм  и влизането ни в топ 5 на Югоизточна Европа.

 

 • Кое е основното конкуретно предимство на страната ни в туризма?

 

- Основно конкурентно предимство на страната ни е потенциалът, който носи културно - историческото наследство на България. Чрез неговото популяризиране ребрандираме страната като предпочитана, конкурентна и популярна сред по - висок клас туристи дестинация. Културно - историческите забележителности водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, които могат да предложат подобен туристически продукт. Туристическите атракции, които са публична държавна собственост ще бъдат приоритетно финансирани. Ще продължим да работим за ускорен икономически растеж на отделните региони, чрез оползотворяване на туристическият им потенциал, което ще способства за повишаване на жизнения

стандарт на хората по места. Ще използваме и инструментите на европейската

солидарност, чрез вече утвърдената концепция за туристическо райониране.

 

По отношение на морския туризъм сме задължени пред представителите на бранша и местните общности да продължим политиката за създаване на оптимални условия за предлагане на максимално ачествен и конкурентен продукт. Това ще е продължение на мерките, които стартирахме още в средата на 2016г. чрез проведените от нас процедури за отдаване на концесия на плажове с изтекли концесионни договори.

Продължаваме политиката за намаляване на цените на плажни принадлежности, като за целта се ангажираме с конкретни промени в ЗУЧК, по отношение групирането на морските плажове с оглед на техните индивидуални характеристики.

 

 • Как ще бъде насърчено развитието на зимния туризъм и на ски – инфраструктурата?
 • Ще създаваме нормативна основа за развитие на планинския и ски туризма в зимните курорти, като се регламентира реда за създаването на нови или разширението на съществуващи ски зони.

Изграждането на мрежи от лифтове ще гарантира оптимален достъп до планинските

масиви и ще стимулира целогодишното развитие на специализирани видове туристически продукти.

 

По отношение на балнео и СПА туризма предлагаме общините да придобият право на управление на минералните водоизточници на своите територии, което ще гарантира развитие на туристическата индустрия и нови работни места за местните общности. Публично - частното партньорство по отношение стопанисването и оптималната експлоатация на минералните води би ускорила развитието на този вид туризъм.

 

 • Отдавна се говори за подобряване на подходите към туристическите обекти у нас...
 • Поемаме  конкретни ангажименти по финансиране на туристическата инфраструктура, чрез специализиран финансов механизъм и улеснено проектно финансиране за кандидатствали обекти. Фонд туристическа инфраструктура ще гарантира целево финансиране и устойчиво развитие на вече утвърдените национални курорти, но и целево финансиране на туристически атракции с недостатъчна степен на социализация.

Ангажираме се с приоритетна работа по транспортната инфраструктура, водеща до

туристически дестинации с национално значение. Например, пътищата от летище

Бургас до к. к. Слънчев бряг; от Летище Варна до к. к. Албена; отбивката от

автомагистрала Струма до Банско; пътя от летище София до к.к. Боровец; разширението на пътя Пловдив – Асеновград като част от направлението летище

Пловдив – к. к. Пампорово.

 

 • Много често в сферата на туризма се говори за „сива“ икономика? Ще вземе ли ГЕРБ мерки в тази посока?

 

 • Продължаване на борбата със сивата икономика и повишаване качеството на

туристическия продукт е наш приоритет. Чрез приетите промени в Закона за туризма и въвеждането на Единната система за туристическа информация, която ще свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция по приходите, Националния статистически институт и общините ще постигнем изсветляване на сектора, гарантиран

е сигурността на туристите и по - висока  конкуретноспособност на предлагания продукт.

 

 • Какво ще направи ГЕРБ за защита правата на потребителите на туристически услуги ?
 • С цел гарантиране правата на гражданите ползващи туристически услуги, предвиждаме създаване на ефективен институционален модел под формата на гаранционен фонд. Той ще задължава организаторите на пътувания да предоставят бърза и реална компенсация на своите клиенти при неосъществяване на планирано туристическо пътуване.

 

Специализираният туристически контрол е дългогодишно желание на заетите в

туристическия бранш. То е породено основно от желанието за борба с нелоялната

конкуренция. Предвиждаме да заработи специализирано звено за контрол. Става

въпрос за прехвърляне на функции от Комисията за защита на потребителите, към

новосформирания орган, без това да води до увеличаване на администрацията.

 

Съвременните предизвикателства пред сигурността изискват комплексен подход и

непрестанни усилия. За да гарантираме имиджа на България като сигурна туристическа дестинация, ще реализираме целенасочени действия по структурирането на обособено звено „Туристическа полиция“, което да действа на територията на националните курорти и в масово посещаваните туристически точки.

 

- Какво ще направи ГЕРБ за запазване на кадрите в туризма ?

 

- Предлагаме създаване на център за професионална квалификация към Министерството на туризма. Предлагаме съгласуване на учебните планове и програми в Професионалните гимназии по туризъм с Министерство на Туризма. Нужни са по -

голям брой стажантски програми, отговарящи на конкретните нужди на бизнеса, нужно е и стимулиране на трудовите навици у младите хора.

 

 • В този контекст, като най – млад кандидат за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе на извънредните парламентарни избори през тази година, какво ще призовете своите съграждани?

 

 

 • Призовавам всички на 26 март да излязат да гласуват с номер 11 в бюлетината. Вашият вот е безценен и с него определяте бъдещето си.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design