ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Пламен Стоилов: Бюджет 2015 поставя акцент върху завършването на ключови за Русе проекти

Бизнес
12.02.2015  |  10:43
754
Наред с инфраструктурата, приоритетно ще инвестираме в образование, здравеопазване и култура, коментира кметът

-Г-н Стоилов, предстои Общинският съвет да гласува бюджет 2015-а. С каква рамка ще разполага местната хазна през настоящата година?

-      Рамката на бюджет 2015-а е в размер на малко над 97 млн. лева. Освен това управляваме и още 78,6 млн. лева по европейски проекти, което означава, че през настоящата година Русе ще разполага с общо 176 млн. лева.

Преди всичко бюджет 2015 е базиран на стабилност, развитие и растеж. Гражданите забелязват, че реализираме мащабна строителна програма, но в същото време не правим компромис с дейности като образование, култура, социални политики и здравеопазване.

-      Споменахте култура, с какъв бюджет ще разполага през настоящата година фондацията „Русеград на свободния дух“?

-      Проектът за бюджет на фондацията възлиза на 260 000 лева. Планиран е по този начин в резултат на миналогодишните постигнати добри резултати. Надявам се, че и през 2015-а година, освен Общината и много частни спонсори отново ще подкрепят даровитите деца и местните инициативи, които ще обогатят културния календар на Русе и ще направят града ни привлекателен за развитие на културен туризъм. В същото време в бюджета на Общината за 2015 г. сме заложили със 7% повече средства за културни дейности.

 

-              През настоящата година ще има ли повече пари за здравеопазване и образование?

-              Категорично. В новия бюджет залагаме повишаване на средствата за образование с 3%, тъй като това е инвестиция в човешкия ресурсважна предпоставка за развитие на икономиката, базирана на знанието. Аз лично винаги съм насърчавал младите хора да учат, дори тези в моя екип, и ще продължа да го правя. Важен приоритет за нас е и здравеопазването, затова залагаме ръст със 7% в тази функция. Фокусът е върху здравната превенция и модерната здравна инфраструктура, каквато през изминалата година благодарение на европейски средства изградихме в Комплексния онкологичен център. За социално подпомагане и грижи сме осигурили 6% повече средства в сравнение с 2014-а.

 

-              А за комунални дейности?

-              При положение, че една от основните ни цели е превръщането на Русе в привлекателно място за живеене и балансирано развитие на населените места на територията на общината, логично сме предвидили завишаване на средствата за комунални дейности с 8%. Запазен е размерът на средствата за подновяване на уличната маркировка с по-качествена боя „пластик“. Осигурили сме и достатъчно пари за осветление на улици и площади. За пръв път ще изградим осветление в райони на града, където никога не е имало такова.

 

-              Малките населени места ще получат ли повече пари за благоустрояване?

 

-      Тази година за пръв път въвеждаме и фонд за стимулиране на малките населени места в общината. На разположение на кметствата ще бъде ресурс в размер на 160 000 лева, които ще бъдат разпределяни на състезателен принцип. Онези от тях, които са активни и защитят добри проектни идеи за облагородяване на населените места, ще имат възможност да се възползват от този фонд. Това ще е реална мярка за постигане на баланс в инвестициите в общинския център и прилежащите по-малки населени места.

 

-              Ще се повиши ли събираемостта на данъците?

-              Предвидили сме 6% ръст на постъпленията от местни данъци и такси, поради завишения контрол, доброто финансово управление и въведената стриктна бюджетна дисциплина през последните години. Най-голям ръст очакваме в приходната част, свързана с моторни превозни средства, тъй като вече е изградена онлайн връзка с КАТ и пунктовете за техническите прегледи, което определено ще е от полза за нашата дирекция

Тук трябва да отбележим, че продължаваме да изпълняваме поетия в началото на мандата ангажимент такса „битови отпадъци“ да не се повишава.

 

-              Споменахте над 78 млн. лева бюджет за европейски проекти… Кои от тях са приоритет?

-              Основен наш приоритет в следващите месеци ще бъде успешното финализиране на мащабните инфраструктурни проекти, в това число ремонтът на бул. "Тутракан", модернизирането на градския транспорт, част от което е изграждането на пешеходна зона под Кръговото и чаканият дълги години пробив при „Кауфланд“. Не на последно място русенци очакват и благоустрояването на ул. "Александровска" в участъка от пл. "Свобода" до пл. "Батенберг". На 6 май – празника на нашия град - трябва да сме готови и със Спортната залачакана от поколения русенци. Това събитие изцяло ще промени облика на града и ще обогати спортния и културния календар на Русе.

 


 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design