ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Пламен Стоилов: Кеят и кварталите са ни приоритет до 2020-а

Политика
28.06.2015  |  09:23
3 328
По новата оперативна програма „Региони в растеж“ ще ремонтираме улици, тротоари, училища, детски градини и социални заведения
Пламен Стоилов кмет

-                     Г-н Стоилов, след посещението на еврокомисар Корина Крецу в Русе и София стана ясно, че Европейската комисия е одобрила оперативната програма „Региони в растеж” за настоящия програмен период. Русе готов ли е да кандидатства и с какви проекти?

-                     Ние не само че сме готови, но и с нетърпение очаквахме старта на програмата, която ще открие нови възможности пред общата ни цел – да продължим да превръщаме Русе във все по-привлекателно място за живеене. В понеделник подписахме в София споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което за Русе са осигурени средства в размер над 56 млн. левабезвъзмездно финансиране за реализацията на важни инфраструктурни проекти по новата оперативна програма “Региони в растеж”. През изтеклия вече програмен период бяхме сред отличниците при привличането и управлението на европейски средства. Натрупаният опит и административният капацитет на общинската администрация ни амбицират да запазим доброто темпо в работата си и да продължим да печелим проекти в четирите направления на новата програмамодернизиране съответно на градската среда, образователната, социалната и културната инфраструктура.

 

-                     Бихте ли обяснили в конкретика какво сте заложили като проекти за следващите години? Крайбрежната ивица включена ли е в плановете Ви?

-   Тя безспорно е един от топ приоритетите ни. Всички искаме Кеят да оживее и Русе най-после да се обърне с лице към Дунава, затова сме предвидили благоустрояване на цялата ивицанови зелени площи, улично осветление, пейки, три нови пасарелки, които ще свързват Парка на младежта с крайбрежната зона и още редица други подобрения.

Заложили сме изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на гр. Русе в района на жп прелеза на Речна гара до ул. "Мостова”, включително реконструкция на бул. „Придунавски” в участъка от бул. „Цар Фердинанд” до Речна гара.

В същото време сме предвидили и редица нови атракции в Парка на младежта, сред които изграждане на модерен байк парк, нови детски и фитнес площадки на открито.

Ще свържем Кея с градския център, като реконструираме свързващите ги улици „Славянска”, „Църковна независимост” и „Баба Тонка”. Тези дейности ще бъдат логическо продължение на успешно приключилия ремонт на главната ул. “Александровска”.

 

- А в сферата на транспортната свързаност и приобщаването на кварталите към центъра?

- Във визията си за следващите години специален фокус ще поставим върху ремонта на тротоари и изграждането на пешеходни зони. Такива са предвидени по ул. „Чипровци”, която цялостно ще бъде благоустроена. Имаме идея да реконструираме също така и ул. „Шипка” в участъка от ул. “Чипровци” до бул. “България”. Необходима е и пешеходна връзка между кв. „Родина-3“ и кв. „Чародейка“, която ще свърже двата квартала.

 

-                     Какви проекти ще реализира Общината за подобряване на образователната инфраструктура?

-          Продължаваме политиката на Община Русе за осигуряване на по-добри условия за развитие на нашите деца. Планирали сме обновяване на редица училища и детски градини. Ще построим нова детска градина на мястото на ЦДГ „Радост“  зад библиотеката и ще изградим нова ясла в кв. „Родина-3“, където никога не е имало детско заведение за най-малките. Основни ремонти сме предвидили в четири училища и дворовете им – в това число са ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Любен Каравелов“,ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Отец Паисий“. В МГ „Баба Тонка“ и СОУ „Христо Ботев“ ще направим нови спортни площадки и ще озеленим прилежащите дворни пространства. В четири големи градини също сме заложили основни ремонти, нови детски площадки и въвеждане на мерки за енергийна ефективностнова дограма, саниране. Това са ЦДГ „Пинокио” 1 и 2, както и ЦДГ „Русалка” 1 и 2.

 

-          Като заговорихме за саниране, бяхте се ангажирали и с читалищата преди време?

-          Да, те също са включени в плановете на Общината. На първо време мерки за енергийна ефективност са необходими в две от най-големите читалища„Зора“ и „Васил Левски“. Също така предстои окончателно да завършим обновяването на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ с основен ремонт, реставрация и консервация. Ще оправим фасадата и покрива на сградата и ще изградим ново книгохранилище. Тази прекрасна и емблематична за Русе сграда ще заживее нов живот.

 

-          А в социалната сферакакво да очакваме?

-          Социалните дейности бяха сред основните ни приоритети през изминалите четири години. Идеята ни е те да останат такъв и занапред. Поради тази причина планираме изграждане на социални жилища за настаняване на социално слаби хора, които не могат да се възползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе. Предвидили сме и нов дневен център за стари хора в кв. „Родина“ 1, на ъгъла на ул. „Димчо Дебелянов“ и ул. „Чипровци“. А от настоящите обекти предстои да ремонтираме, санираме и да създадем достъпна среда в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който се намира на бул. „Липник“ 14.

 

-          Кога можем да очакваме да се случи всичко това?

-          Вървим стъпка по стъпка, последователно към всички тези цели. Към настоящия момент финализираме инвестиционните проекти и ги съгласуваме със съответните инстанции. След това ще се пристъпи към тяхното одобряване и издаване на разрешения за строеж.

Мобилизирал съм на максимум целия си екип и мисля, че това дава много добри резултати. Реализацията на знакови за града проекти, които съгражданите ни отдавна очакват, е в основата на видимите промени в облика на Русе и превръщането на града ни в чист, уютен и подреден. Европейското финансиране, осигурено по новата оперативна програма “Региони в растеж”, изключително много ще подпомогне българските общини, в това число и Русе. Ето защо от нас се изисква да запазим високото темпо и да гарантираме, че буквално всеки евроцент ще бъде инвестиран целесъобразно и законосъобразно и така ще допринесе за решаване на реалните проблеми на нашите съграждани.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design