ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Пожарникарите и непокорният вятър (бълг.народна приказка, 21-и век)

Коментар
31.08.2017  |  13:21
2 044
Днес ще започна с гатанка (ударението на 2-ото А): С каска, кирка, шланг, лопата изкарва своята заплата. Що е то?*

През тези паметни дни ушите на целокупната нация бяха проглушени от лоши, ама много, много, лоши, пакостливи новини.  В района на Кресна  огнената стихия постави на изпитание нервите на полицаи, пожарникари, кметове, най-вече на местните хора - те гледаха в пълен блокаж как пламъците поглъщат природата, в чието обкръжение са живели поколения. Всичко това днес е пепел, като изчислените дотук загуби са над 3 млн. лв. Слава богу, няма човешки жертви. Сега остават поуките от случилото се и те не закъсняха да „завалят” като милостивия августовски дъжд. Всъщност, дъждът „спаси положението”, иначе  никой така и не можа да предвиди какво биха ни поднесли капризните ветрове в дефилето край Кресна, което е като гигантска фуния и в което, оказва се, за човешката изобретателност няма прокопсия.

 

   

Да Ви припомня малко от огнения ад и споделеното от шефа на пожарната, гл.комисар Николай Николов в началото на операцията: „Още веднъж казвам – тук е голямата битка да овладеем ситуацията. Сами виждате този вятър е непредсказуем, непрекъснато мени посоката си. И най-малката искра е потенциален пожар.” (по БНР)

   

И така, ден подир ден - аха, аха да потушим пожара - и вятърът ни извърташе поредната си вятърничава шега. Всеки път чувахме как ситуацията е овладяна, но всъщност си беше неовладяна.  Бях се отчаял дотолкова, че  започнах да си тананикам в перифраза парчето на жрицата в българския музикален храм Лили Иванова: „Ветрове гонят ме през нощните клади и пожари раздират без пощада родината млада…”  Шегата настрана, но след като се запали и гората в Подбалканския път покрай Сопот, това вече наистина дойде в повече. Добре, че там криво-ляво се справиха с положението, без да чакат дъжда. Представете си какво можеше да стане, ако пламне и Балканът?!!!!

   

И тогава си зададох въпросите: КЪДЕ Е ГЛАВНИЯТ ПОЖАРНИКАР на републиката? Защо не потърсиха  високоефективната експертиза на ген.-лейтенант Б.Б. Той има докторска дисертация  по специалността. Военните хеликоптери не били точно за тая работа(?) Ами да, те са военни хеликоптери.  Липсвала подходяща пожарникарска техника. Денивелацията на терена  затруднила огнеборците. Началството Б.Б. щеше да се обади на   Алексис (Ципрас) - те са приятели! А  Началството на Гърция нямаше да  му  откаже  специализирани  вертолети. Нали приятел в нужда се познава!

   

За другия път (дано да не се случва!), г-да огнеборци, търсете най-ГЛАВНИЯ! Спомнете си Хитрино. Спомнете си как ТОЙ се появи на терена след огнения ад и нещата се оправиха. Ако не вярвате, питайте местните хора. Между другото,  свободните български медии  можеха да  надникнат с камери и репортерки - като как вървят през Лято 2017-то възстановителните работи на взривената по Коледа 2016-та жп-гара, а не да пишат за… гръдната обиколка на Венета Райкова. Тая пък КОЯ беше!?+

 

До   утре в „От бряг до бряг”.

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg  

 

 * (чети отзад напред) Р А К И Н Р А Ж О П

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design