ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Постери на оригинални старопечатни издания подредиха на изложба в Две Могили

Общество
07.11.2018  |  15:31
90
Жителите на общината се запознаха и с миниатюри, изобразяващи моменти от Възрожденската епоха

Жителите на Две Могили се запознаха с постерната изложба „Книжовността, обединител на европейските народи“. Експозицията беше открита на 6 ноември в сградата на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1919“ в община Две могили

Целта на експозицията е да илюстрира връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности, като тя представя някои оригинални старопечатни, редки и ценни издания. Сред представените на постерите издания са „Няколко мисли за блъгарский язик и за образованието у блъгарити“ на Найден Геров,  „Кратко оглашение за взаимните български училища“ на Костаки Попов, издадена през 1861 г. в Белград с финансовата помощ на българското общество в Браила, както и  добре познатото на всички „Ръководство за словесност“ на Добри Войников.

Всеки желаещ можеше да се запознае и с миниатюри, изобразяващи моменти от Възрожденската епоха, както и Цар Иван Александровото Четвероевангелие, по-известно като Лондонското.

По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на страната ни и неговия принос към европейската ценностна система.

Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на  Република България за Европейския съюз през 2018 г. Изложбата се организира от Областната администрация в Русе с подкрепата на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Община Две могили.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design