ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Препоръките, на които ни обръщат внимание по време на гласуване в избирателната секция

Новините днес
25.03.2017  |  01:32
1 859
Асоциация "Прозрачност без граници" призовава гражданите да упражнят своето правото на избор и да съдействат и сигнализират за нарушенията в изборния процес.

Асоциация "Прозрачност без граници" призовава гражданите да упражнят своето правото на избор и да съдействат и сигнализират за нарушенията в изборния процес.

Препоръките, на които асоциацията обръща внимание по време на гласуване в избирателната секция, са свързани с членовете на секционната избирателна комисия:

Дали проверяват внимателно присъствието Ви в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината.

Осигуряват ли възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията).

Боравят ли правилно с бюлетините: откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували).

Трябва да вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като сте гласували.

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК трябва да вземе решение и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.

Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за народни представители, представители на местни власти и хора без обозначен статут. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

При съмнение за престъпления като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:

Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.

Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване.

Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин.

Възпрепятстване на избирателите да гласуват.

Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.

Даване на указания на избирателите за кого да гласуват,

Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват.

Разкриване тайната на вота.

Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите.

Раздаване на пари.

Опрощаване на дългове.

Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, може да се сигнализират компетентните органи - МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК.

На вратата на изборното помещение са посочени телефони на местно поделение на МВР. МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design