ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Пресни картофки

Сити кулинар
11.05.2016  |  11:59
3 607
Пресните картофи са особено актуални в кухнята през месец май, когато излизат на пазара. Причините за това са две – те са много вкусни и обработката им е много бърза и лесна. Когато ги печем или пържим дори няма нужда да им сваляме кожицата. Обикновено след тежките зимни гозби предпочитаме картофките самостоятелно като постно ястие, но те прекрасно се комбинират и с почти всички видове меса – пилешко, телешко, агнешко, а също и с риба. Чудесни са също за гарнитура или просто за мезе на бирата. Най-простият начин за приготвянето им е като ги сварим и им добавим бучка масълце и пресен копър или пък задушени също с копърче.
Пресни картофки на шиш

Пресни картофки на шиш

 

Продукти:

12 бр. пресни картофки

4 стръка розмарин

1 бр. червена чушка /или зелена/

2 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

. л. унисос /или соев сос/

 

Приготвяне:

Сложете добре почистените картофки в подсолена вода, за 8-10 минути. В купичка разбъркайте зехтина, унисоса, скилидката чесън /предварително пресована/ и нарязания розмарин. Мариновайте почти сварените пресни картофки в тази смес за 15-20 минути. Ако са много дебели, може да ги нарежете на кръгчета. Внимателно нанижете картофките върху клончетата розмарин или дървени шишчета, по 3-4 в зависимост от големината, като между отделните картофчета слагате парченца червена пиперка. Загрейте грила /скарата/ и печете ароматните картофени шишчета по 3 минути на страна. Преди поднасяне може да полеете с останалата марината.

 

 

Агнешко с пресни картофи

 

 

Продукти:

 

600 г агнешко месо

700 г пресни картофи

50 г краве масло

млян черен пипер

сол

девисил или джоджен

магданоз

 

за маринатата:


сок от 1 лимон
2-3 скилидки чесън
100 мл сухо бяло вино

 

 

Приготвяне:

 

 Приготвя се марината: чесънът се пресова и се смесва с лимоновия сок и бялото виноРазбърква се добре и се излива в дълбока купаМесото се нарязва на парчетаПоставя се в купата и се разбърква, оставя се да се маринова 2-3 часа.
Отцежда се от маринататаНарежда се в огнеупорна тава и се залива с половината от разтопеното масло, налива му се малко вода.
Може да му сложите фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около час. Маха се фолиото, месото се запича още двайсетина минути, обръща се и тогава в тавата се слагат почистените картофи и нарязан девисил или джодженПосоляват се и се заливат със 125 мл гореща вода и останалото масло.
Ястието се пече 30-40 минути или до готовност.
 При сервирането агнешкото с пресни картофи се поръсва със смлян черен пипер и по желание със ситно нарязан магданоз.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design