ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

През 3 часа проверяват водата в Дунава заради потъналата барджа

Общество
12.02.2015  |  13:23
327
Товарът бил 850 тона торове, според първите проби, засега няма замърсяване с химикали по течението. Във Видин спешно предупредени, чакаме водите в българския участък

От Международната комисия за опазване на река Дунав /МКОРД/ се получи информация за характера на товара на потъналата баржа и за първите резултати от мониторинга на водите на река Дунав в румънския участък, съобщиха днес от Екоминистерството. Инцидентът е станал при извършване на маневри в търговско пристанище Молдова Веке, Румъния, на 11 февруари в 13:25 часа, местно време.

Баржата е била натоварена с 850 тона тор NPK (азот /фосфор /калий, в съотношение 8:16:24). Товарът е опакован в торби с тегло 500 кг с двойна обвивка/ чувал. Организирано е наблюдение на всеки  3 часа за състоянието на повърхността на реката и се изпълнява програма за мониторинг през 6 часа за вземане на водни проби при Молдова Веке, Свинита, Оршова и по течението на Железни врата I, във връзка с възможни концентрации.

Според анализите на контрола на мониторинга на качеството, направени от Националната администрация „Румънски води“ след момента на произшествието, 11.02.2015, 13:25 ч. е направен извод, че няма съществени промени в състоянието на качеството на водите надолу по течението на р. Дунав от мястото на инцидентасъответствие  с нормативно установените в румънското законодателство норми за качество на повърхностните води).

Дейностите по наблюдение ще продължат и през следващите дни.

Възложено е на Регионална лаборатория Монтана към Главна дирекция „Лабораторно - аналитична дейност” към ИАОС да извърши пробонабиране на пункта на р. Дунав при с. Ново село - десен бряг, среда, ляв бряг и  да извърши анализ на водната проба

Честотата на анализа да бъде двукратно в рамките на едно денонощие.

От Басейнова дирекция - Плевен съобщиха, че са  уведомилиорганите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин и "Гранична полиция" - Видин, както и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, МОСВ се обърналос молба към МВнР за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design