ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

През септември се организира скрининг на щитовидната жлеза в София

Здраве
24.07.2018  |  12:55
800
Паралелно с тази инициатива ще започне и ежегодната кампанията за изследване за рак на млечната жлеза, която се провежда още от 2015 година насам в страната ни

На 17-ти септември тази година ще се проведат безплатни медицински прегледи на щитовидната жлеза. Тази кампания бе приета от общинската столична здравна комисия на 11.07.2018 година.

Инициативата ще бъде организирана за пръв път на територията на нашата страна. Изследвани ще бъдат педагози от училищата и детските градини във възрастовата група между 20 и 45 години.

Това изследване включва преглед на щитовидната жлеза с ехограф и лабораторно изследване на TSH ( ТТХ- тиреостимулиращ хормон). Използването на цялата необходима медицинска техника и консумативи е напълно безплатно. Хормонът е много важен, тъй като се произвежда от хипофизата, и стимулира секрецията на щитовидната жлеза, чиито хормони стимулират метаболизма на всички телесни тъкани.  То ще се извърши в няколко софийски лечебни заведения, като Първа МБАЛ – София EАД, Втора МБАЛ – София АД, Пета МБАЛ – София EАД  и 12 ДКЦ София. В последствие е възможно да се присъединят и други заведения.

Паралелно с тази инициатива ще започне и ежегодната кампанията за изследване за рак на млечната жлеза, която се провежда още от 2015 година насам в страната ни.

Тази година изследваните ще бъдат повече, като ще се включат и медицински специалисти от училищата и кабинетите, детските градини, ясли и др. 

Прегледът за рак на гърдата ще се проведе чрез клиничен и ултразвуков метод.

Инициативата, също като скрининга на щитовидната жлеза, ще се проведе в няколко болнични заведения, някои от които ще бъдат Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и Военномедицинска академия, Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, както и Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

Прегледите ще бъдат напълно безплатни и препоръчителни. Заболяванията, хванати в по-ранен стадий, са по-лесни и възможни за лечение.

В столицата в последните години все по-често се организират профилактични медицински прегледи за различни често срещани заболявания. Основна роля за тези инициативи има Столична община.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design