ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Проф. Близнашки: НК е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и не върши работа

България
12.07.2019  |  11:31
297
Имаме огромен проблем с политическите партии, а не с Конституцията, смята бившият служебен премиер
Снимка: БГНЕС

 

Българската Конституция не е беззащитна и обществото не е загубило интерес към нея. Ако не се постигне огромно национално усилие за лошите разговори за Конституцията, следващата Конституция няма да бъде демократична, а ще бъде авторитарна. Това заяви бившият служебен премиер (6 август -7 ноември 2014 г.) проф. Георги Близнашки на конференция "Авторитаризъм и конституционализъм". Тя се провежда в СУ "Свети Климент Охридски" по повод 28-та годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г.

 

Проф. Близнашки негодува, че в България няма актуализиране на Гражданския кодекс, Наказателния кодекс и на Закон за печата, предаде news.bg. "Наказателният кодекс в страната ни е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и никаква работа не върши", критикува той. Конституцията от 1991 г. е първата посткомунистическа конституция. Тя е суверенен акт, създаден с потенциала на българското общество. Нашата Конституция е дело на българското общество и неговия собствен потенциал, посочи проф. Близнашки.

 

"Българската конституция е такава, каквато ние си я представяхме, че трябва да бъде. Българската конституция е най-добрата конституция в цяла Източна Европа", изтъкна бившият служебен премиер. Според него имаме огромен проблем с политическите партии, а не с Конституцията. Проф. Близнашки посочи, че президентът не трябва да заема страна в политическия сблъсък, а трябва да успокоя страстите и да насочва вниманието на обществото в правилната посока. Близнашки коментира и съдебната реформа. Според него се води грозна игра с България през последните години и трябва да се приключи с мониторинга на Еврокомисията за съдебната ни система. "Не могат да идват доклади, писани от странни чиновници", подчерта бившият служебен премиер и конституционалист.

 

Проф. Близнашки посочи още, че другият огромен проблем е, че върви страшен процес с ревизията на новата история. Живеем в трудни времена и поради тази причина ще се направи сериозна дискусия, пред които е изправена демокрацията в България, обясни проф. Близнашки. По думите му и у нас, и в Европа се сгъстяват облаците над демокрацията и демократичните ценности.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design