ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Проф. Иво Христов пред русенци: Изборът е в ръцете на всеки - дали да се спаси, или не

Общество
15.04.2018  |  11:07
430
Един от мотиви ми за книгата е пасивността на българина, нежеланието му да поема отговорността за собственото си битие, коментира авторът при представянето на „Пред пепелището на нестаналото българско общество“
Пред пепелището на нестаналото българско общество книга

„Ако прочетете книгата, ще видите, че се ръководя от максимата на Антонио Грашми за песимизма, оптимизма и волята, въпреки че ме определят като черноглед. Смисълът в тази максима е, че трябва да се разделим с илюзиите, но това да не бива да е причина да спрем да се борим. Един от мотивите ми да напиша книгата е пасивността на българина и нежеланието му да поема отговорността за собственото си битие".

 

Това коментира пред русенци проф. Иво Христов при представянето на книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество“ . Камерната зала на ДТ „Сава Огнянов“ Русе се оказа тясна за  дошлите за среща с автора. Поради интереса към нея, тя е издадена за втори път с допълнена глава. Възможен ли бе друг сценарий? Възможна ли е демокрация в България? Как започна модерността? А сега на къде? Тези и още много други въпроси поставя авторът и предизвиква редица разсъждения, и мисли за живота ни, взаимоотношенията и отговорностите на всеки един като част от обществения организъм, коментираха запознати.

 

Важно е осъзнаването, че спасението на човека е в собствените му ръце, изборът да се спаси или не, е негов. Проф. Христов посочи още, че трябва критично и с мъжество да се погледне на настоящето. Също така да се започне суров и скептичен разговор дали то може да бъде променено, и има ли субект на социалната промяна. Това са необходими условия за намиране на отговор на въпроса „Какво да се прави?“. Представянето на книгата на проф. Иво Христов се осъществи по инициатива на народния представител Крум Зарков, присъстваха също и колегите му Георги Стоилов и Пенчо Милков. Събитието уважиха много граждани и общественици.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design