ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Пропорционално-избирателно-(не)мажоритарна BG?

Коментар
19.06.2017  |  22:51
1 111
Кажете ми, какво от времето на социализма, където всички бяха под крилото на партията-майка БКП, се е променило?

Каквото и да си говорим, заклинанията: магистрали, митници, контрабанда, бой по враговете на демокрацията и всичко в името на избирателя, си остават непреодолими. Във ветроупорния фенер на упражняващите властта по наша воля и с нашия глас,  все още има  желание да са пътеводна звезда за нацията, да  осигурят „по закон” светлина за всички - от бебето - до последната глуха бабичка/старец  в още по-глухото, забравено селце, в Русенско, да речем. Питането ми е как става така, че въпреки неистовото желание да бъдат сияйна зора, нашите политици упорито и непреклонно  обезсмислят  фундамента на държавата - нейните граждани?

Да, каквото и да си говорим и да пишем, те (политиците) буквално са ни притиснали в ъгъла на собствената ни безпомощност да се справим успешно с желанието да ги изметем със собствените си гласове/ръце от неподредения си живот, защото така, както е сега, не може повече, а и не бива да продължава. И за мъртвите, навярно вече са видими резултатите от усилията на политическата класа (всички партии, без изключение) през последните 30-ина години да правят лупинги, с подчертано поддържана последователност и да са непримирими апологети на лъжата и лицемерието под плаща на народовластието.

        

Кажете ми, какво от времето на социализма, където всички бяха под крилото на партията-майка БКП, се е променило? Днес всички, независимо уж от партийните си пристрастия, са равни пред законите на демокрацията - новата майка на нацията. Да, ама сега наистина сме свободни, ще кажат най-големите оптимисти, и донякъде ще са прави. Донякъде, защото какво означава свободата да искаш смяна на избирателната система, да си в числото на ония 2.5 млн. българи, ходили свободно на референдум-дум-дум, от който резултатът е пропорционално-избирателна-(не)мажоритарна анархия. Хаосът е неуправляем и пред него вдигат рамене законодателната, изпълнителната и  съдебната  власт.        

Съдът недвусмислено се произнесе, че референдумът (на Слави  Трифонов за нова избирателната система) не е задължителен за изпълнение. Някакви гласове наистина не достигат, за да легитимират знаково волята на българите,  гласували за промяната. Въпросният закон не може да се вмени като задължителна обществена норма при сегашната конфигурация в Парламента. А ГЕРБ се превърнаха в библейски персонаж- арбитър с чисти ръце, защото  кандисаха  на мажоритарност, но другите не искат и шикалкавят,  понеже „надушват” опасността от претопяване завинаги в обществено-политическата анархия. 

 Изобщо, при така оформената патова ситуация смятате ли, че се променяме с помощта на   заклинания (виж началото!)

        

Затова, погледнете в перспектива към себе си и през тези почивни дни. Пазете се и бъдете здрави, приятели!

До понеделник в „От бряг до бряг”.

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg

 

 

   

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design