ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Розовите сънища на един още по-розов пеликан (епизод 2)

Коментар
23.06.2017  |  15:01
1 434
Никъде няма лесно и наготово дадени екстри

Както вече  стана дума в понеделник (бр.138, 19.6.2017), екологичното равновесие в резервата Сребърна, превърнато в розови пеликани, няма да оправи хала/дереджето на коравия залък, който всеки от нас, по един или друг начин преглъща в този живот. Никъде няма лесно и наготово дадени екстри. Още в библейските текстове пише, че Бог Отец се е трудил 6 дни, докато създаде обитаемия свят, населил го с духа на  вечното любопитство и стремлението напред, а подир всичко това - седнал да си отдъхне. Но, в един виц - на библейска тематика - се разказва  как Бог забравил за българите да им даде почивка, защото те останали скрити/снишени  под някакъв мост, докато се преобразява вселената.

Разбира се, перифразирам преданията на градския фолклор (вицовете), но това не променя същността на подхванатия диалог „за” или „против” администрацията - една нова/стара  акция на Началството Б.Б. Очевидно пак тръгваме на кръстоносен поход срещу т.нар. „ административни тежести”, които са като котва пред инициативността   на прословутото българско трудолюбие - добродетелност, в която особено не вярвам.  И в същото време наблюдавам, без да съм учуден, как всички политици, кибици и мушмороци се правят на „тапи”, включително и медиите, когато трябва да подхванем темата откъм практическата и страна, без да я „преживяме” на яслата на държавата и държавността, които сме готови да зарежем тутакси, ако има личен келепир.

Но да погледнем към цитирания вече шеговито анализ на БДЗП (Българско дружество за защита на птиците/политиците), където пише: „ Политиците (птиците) са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски обитатели, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които популацията на градските политици (птици)  се увеличава ( в оригиналния текст е „намалява”).

  Да си го кажем  честно - още от социализма свикнахме да „бутаме” тук и там   по някой друг лев, че и повече, за да си решим бързо и чисто личен, а в днешно време дори и  обществен проблем (пример: лобиране и подкупи в Олимпийския комитет). И, нека да сме наясно- рушветчийството не е български патент, то е измислено преди египетските пирамиди.   

Главоболната реконструкция  на Началството срещу още по-главоболната корупция, по мое скромно мнение, върви  от 2009 г. С едно прекъсване, малко повече от година, Б.Б. е бил все начело-премиер, вече на 3-ти кабинет. Целият държавен апарат в BG обаче продължава да е ПИРАМИДА- вертикална структура, с непроменен манталитет (и в основата и на върха!) от късния социализъм. По онова време държавният служител  крадеше  на принципа „малко, но редовно” и „капка по капка- вир става”, затова социализмът окончателно закъса. Капката  очевидно преля чашата и като едното нищо розовите сънища на пеликана могат да се окажат този път с положителен ефект.

Дай Боже!

До утре в „От бряг до бряг”

Ваш: St. Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg   

 

 

 

 

  

   

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design