Бряг News Бряг news rss абонамент http://www.briag.bg/ bg 25.04.2019 Миди в коприва http://www.briag.bg/midi-v-kopriva Tuesday, April 09, 2019 Сити Кулинар - списание за вкусните неща в живота Копривен (ху)мус http://www.briag.bg/kopriven-humus Tuesday, April 09, 2019 Сити Кулинар - списание за вкусните неща в живота Рецептите на Шкумбата : Чалбур http://www.briag.bg/receptite-na-shkumbata-chalbur Wednesday, January 30, 2019 Кулинарни магии от репертоара на Димитър Туджаров - Шкумбата Свинско бонфиле със сирене http://www.briag.bg/svinsko-bonfile-sus-sirene Monday, January 28, 2019 Свинското е от най-предпочитаните продукти в кухнята на любителите на крехкото месо. През зимните месеци ястията със свинско месо са почти задължителни на трапезата, тъй като могат да се приготвят с домашното кисело зеле и са много подходящи за консумация с домашните туршии. Яйца на вода http://www.briag.bg/yaica-na-voda Wednesday, May 09, 2018 За Великденската трапеза: Агнешко бутче с мед и бира http://www.briag.bg/za-velikdenskata-trapeza-agneshko-butche-s-med-i-bira Monday, April 02, 2018 Продукти: 1 агнешко бутче 1 ч.л. сол пресен джоджен или мента 1 бира 1 с.л. мед Пикантно сиренце и баничка http://www.briag.bg/pikantno-sirence-i-banichka Tuesday, June 06, 2017 Бърза баница с овче сирене и прясно мляко Шаран на фурна с ориз и гъби http://www.briag.bg/sharan-na-furna-s-oriz-i-gubi Monday, June 05, 2017 Няма по подходящо попълнение в менюто от рибата, особено след като падна забраната за улова й и може да се намери прясна на пазара. Гозби за селски сборове http://www.briag.bg/gozbi-za-selski-sborove Tuesday, April 25, 2017 В много тясна връзка и близост с именните дни са традиционните събори, или както още ги наричат сборове. По традиция събор се прави само лятно време – по народния календар – от Гергьовден до Димитровден, а по социалистическия празничен календар беше от 1 май до 7 ноември. През пости събор не се прави. А също – няма село без събор. Пълнена агнешка плешка http://www.briag.bg/pulnena-agneshka-pleshka Tuesday, April 11, 2017 На светия за всички християни празник Великден се чества Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен и винаги е в неделния ден на Страстната седмица. Тази година се пада на 16 април като православният и католическият Великден съвпадат. По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица. След дългите пости на Великден за първи път се хапва месо. По традиция това е агнешко, което обикновено се приготвя на пещ или на фурна. Пролетно меню с коприва и спанак http://www.briag.bg/proletno-menyu-s-kopriva-i-spanak Wednesday, March 08, 2017 И отново дойде време да си кажем „Хванахме се за зелено”. След дългата зима с тежки мазни трапези, е наложително да разнообразим менюто си с първите листни зеленчуци. По пазарите можем да намерим спанак и коприва, които стават както за постни ястия, все пак сме във времето на Великите пости, така и за някоя яхнийка с пилешко или агнешко например. Зелениите са подходящи за салати, супи каши, запеканки, мусаки, баници и т. н. Към спанака и копривата ще може да добавим лопуш, лобода, киселец. Всички те пък вървят със зелен лук и чесън. И въобще, за радост на любителите на здравословното хранене, настъпва времето на пролетната зелена кухня. Кога е оправдано да се използва свинска мас? http://www.briag.bg/koga-e-opravdano-da-se-izpolzva-svinska-mas Thursday, February 09, 2017 За кои ястия е оправдано да се използва свинска мас? Кафе от гъби – следващата суперхрана? http://www.briag.bg/kafe-ot-gubi-sledvashtata-superhrana Thursday, February 09, 2017 Кафе, направено от гъби, се определя от мнозина като следващата суперхрана, съобщава британското издание „Индипендънт“. Киселото зеле е хитът на сезона http://www.briag.bg/kiseloto-zele-e-hitut-na-sezona Tuesday, January 10, 2017 Киселото зеле е един от най-актуалните продукти в зимното ни меню. Освен, че от него се приготвят вкусни манджи, то има и други качества – доказани лечебни свойства. Още древните елини лекували рани с кисело зеле. Препоръчвали го като най-доброто средство против безсъние. Доказано е отдавна, че зелето намалява активността на щитовидната жлеза и успокоява нервната система. Смята се също, че киселото зеле е като метла за стомаха. То помага и срещу рак на дебелото черво. Гозби с праз лук през цялата зима http://www.briag.bg/gozbi-s-praz-luk-prez-cyalata-zima Wednesday, January 04, 2017 Празът е от пресните зеленчуци, които могат да присъстват на трапезата ни през цялата зима. Богат е на хранителни вещества, има разнообразен минерален състав. Съдържа витамин С, каротин, витамин Е, калий, калций, фосфор и мед. Полезен е за храносмилането, подпомага сърдечната дейност, пречи на атеросклерозата и действа пречистващо. Но не се препоръчва при бъбречни болести. Той е с по-мек и по-сладък вкус от лука. Най-вкусна е бялата част. Зелените листа най-често се използват в супи и задушени ястия. Може да замести лука в почти всички рецепти. Празът може да се консумира както суров, така и като основа на вкусни ястия. Подходящ е за гарнитура към свинско месо, говеждо месо, кюфтета, пържено или панирано птиче месо и риба. Пита с плънка от пиле /СНИМКИ/ http://www.briag.bg/pita-s-plunka-ot-pile-snimki Tuesday, December 27, 2016 Пълнени дюли с кайма http://www.briag.bg/pulneni-dyuli-s-kaima Wednesday, November 02, 2016 Дюлите в най-голяма степен символизират есента с жълтия си цвят и силен аромат. Въпреки приятния им вкус те обаче рядко са предпочитани като пресни плодове, основно заради твърдостта им. За сметка на това могат да намерят много разнообразно приложение в есенното и зимното меню, тъй като са подходящи за салати, основни ястия и десерти. Комбинират се добре с различни видове меса. Особено атрактивни са пълнените дюли, при това могат да са както в солен вариант – с кълцано месо или кайма, така и в сладък – с ориз или сушени плодове и ядки. Овче месо и петел яхния за Димитровден http://www.briag.bg/ovche-meso-i-petel-yahniya-za-dimitrovden Wednesday, October 26, 2016 Димитровден е един от любимите празници на българина. Всяка година на 26 октомври се отдава почит на Свети Димитър Солунски и имен ден имат всички, носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Мита, Митре Драгомир, Димана и др. Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. В съботата преди Димитровден се прави Димитровска задушница, на която се раздава жито и питки за помен. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел, ако именникът е мъж и с кокошка, ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква. Риба с ориз и сушени сливи http://www.briag.bg/riba-s-oriz-i-susheni-slivi Wednesday, October 26, 2016 Бисквитена торта с тиква и ябълки без печене http://www.briag.bg/biskvitena-torta-s-tikva-i-yabulki-bez-pechene1 Tuesday, October 04, 2016 Есента дойде не само с по-ниските температури, а и със смяна на багрите и вкусовете на пазара. Прасковите и сливите отстъпват на гроздето, смокините, крушите и ябълките. Малко по-късно се появяват и дюлите, дренките и мушмулите. Да не забравяме и тиквите, които отсега и през цялата зима са ценен продукт на трапезата ни.