ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: 80 човека се консултираха безплатно с кардиолог пред ДКЦ-2

Здраве
17.05.2018  |  16:31
2 437
БЧК и студенти от факултета „Обществено здраве и здравни грижи“ към РУ пък мериха кръвното на минувачи пред Съда
лечебни заведения медика безпалатно мерене на кръвно

 

Над 80 русенци вчера получиха от Лечебни заведения „Медика“ безплатен консулт с кардиолог и измерване на кръвно налягане. Мобилният пункт бе разположен пред входа на ДКЦ-2. В продължение на два часа д-р Мерал Расим – специализант по кардиология от СБАЛК „Медика Кор“, консултира преминаващите граждани за доброто здраве на сърцето. От измерените стойности на кръвното налягане стана ясно, че около 80% от преминалите са с установена хипертония и приемат медикаментозна терапия. За щастие при почти всички от тях са постигнати оптимални стойности на кръвното налягане. Най-младият човек, посетил мобилния пункт е на 20 години, а най-възрастният на 86 години.

 

Преминалите през пункта получиха и карта, в която да записват ежедневните стойности на кръвно налягане, която ще позволи на специалистите да направят обективен анализ на здравословното състояние. Както вече съобщихме при оповестяването на кампанията „Овладей хипертонията“, Лечебни заведения „Медика“ я организираха във връзка със Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

 

Безплатно измерване на кръвно налягане имаше вчера и пред сградата на Съда в Русе. В инициативата се включиха местната структура на БЧК и студенти от Факултета по Обществено Здраве и Здравни Грижи към Русенския университет. Желаещите да проверят кръвното си налягане първо стъпваха на кантар, за да се провери теглото им, после следваше измерване на обиколката на талията, кратка анкета за здравното състояние и, последно, измерване на кръвното налягане с апарат, който, поради вградената си afib технология,  улавя евентуално предсърдно мъждене. Подобни  пунктове вчера имаше в общо 11 български града.

 

 

Високите стойности на кръвното налягане могат да се дължат на различни причини, като водещи сред тях д-р Мерал Расим изтъкна стреса и нездравословният начин на живот. Единично засечените високи показатели не са повод за притеснение, тъй като понякога хората изпитват притеснение от присъствието на медицинско лице (синдром на „бялата престилка“). За установяване на хипертония е необходимо по-продължително наблюдение. Измерването трябва да се извършва в спокойно състояние, по едно и също време на деня, на една и съща ръка. Ако в продължение на 2 седмици стойностите са или надвишават 140/90 mmHg задължително посетете специалист или се консултирайте с Вашият личен лекар.

 

 

Артериална хипертония протича безсимптомно или с незначителни оплаквания. Хората обикновено отдават признаците на високо кръвно налягане на умора или напрежение, но именно те водят до развитие на коварната болест. Тя е най-важният предотвратим рисков фактор за преждевременна смърт в света. Оставена без наблюдение и лечение може да доведе до сърдечни болести, инсулт, заболявания на кръвоносните съдове и бъбреците, коментират специалистите.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design