ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Авджиите готвят протест на Дунав мост

Общество
11.09.2019  |  11:57
179
Скорошно откриване на ловния сезон им обеща в Русе заместник-министър Атанас Добрев

Да се открие по-рано ловния сезон на дива свиня обеща в Русе заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на среща с представители на ловни сдружения от региона. Разговорите на Добрев с авджиите е във връзка с подготвения на 15 септември протест на Дунав мост. Припомняме, че в края на август пак в Русе  ловците се обявиха срещу предприетите до сега мерки от Министерството на земеделието срещу африканската чума. Според протестиращите  груповият лов на дива свиня трябва да се разреши по-рано, защото само чрез него може да се намали популацията на свинете.

По време на вчерашната среща, в която участва и  областният управител Галин Григоров, ловците бяха запознати с предприетите към момента мерки относно техните искания, свързани с допускане до ловните полета и отменяне на забраната за групов лов.

В тази връзка беше обявено, че на 5-ти септември на първо гласуване е бил приет законопроекта на Александър Сабанов за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, като още днес ще бъде разгледан на парламентарната комисия по земеделие и храни, а до края на седмицата се очаква да влезе и на второ четене в парламента.

Законопроектът предвижда при усложнена епизоотина обстановка, като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, министърът на земеделието, храните и горите да може да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни, както и да променя сроковете за отсрел на дива свиня. Също така е записано, че ще бъде разрешено груповото ловуване на дива свиня в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район, като ловуването се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Всички тези действия ще могат да се предприемат от страна на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и след съгласуване с министъра на околната среда и водите. Освен това евентуално обжалване на издадената заповед няма да доведе до спиране на изпълнението й.

„Подкрепяме исканията на ловците и работим заедно с тях, за да използваме потенциала им с цел намаляване популацията на диви свине и съответно риска от разпространение на болестта африканска чума. Постигнахме консенсус за минималните мерки за биосигурност по време и след ловен излет. В очакване сме и на нови по-леки мерки в заразените райони. Надявам се, че след днешната среща, планираният за 15-ти септември протест на ловци при Дунав мост няма да се състои! Очаква се и ловният сезон на дива свиня в неинфектирани зони да бъде открит съвсем скоро!“ допълни още заместник-министър Добрев. Въпреки това ловците остават в протестна готовност.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design