ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Безплатни прегледи за миома в Медика всеки месец

Здраве
03.04.2018  |  12:43
1 028
Консултациите се провеждат след предварително записване

Всяка предпоследна сряда на месеците в УМБАЛ „Медика Русе“ има безплатни  прегледи за миома на матката. Те се провеждат след предварително записване на тел 082/502 430 или на регистратурата на ДКЦ-2 в ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ 35, уточняват от здравното заведение.

 

Специалистите от "Медика" коментират, че всяка четвърта жена над 30 години е засегната от миома на матката. Въпреки че заболяването не е животозастрашаващо, то може да е предпоставка за редица усложнения. В някои случаи е възможно да доведе до стерилитет или дори да прерасне в злокачествено образувание. Размерът може да варира от няколко милиметра до десетки сантиметри.

 

Причината за появата на миома все още не е известна. Според различните източници, причините за развитието ѝ се крият в генетичните промени,  фамилната анамнеза, растежните фактори и расите. Това, което се знае със сигурност е, че миомата е хормоночувствителен тумор, чийто растеж се стимулира от естрогенните хормони. Въпреки че те сами по себе си не са отговорни за появата на миома, заболяването не се заражда преди и след фиртилната (детеродната) възраст.

 

Веднъж появил се, възелът не може да изчезне от само себе си. При размери, приравняващи се на плод в 3-я месец на бременността, миомата не се нуждае от лечение, а само от периодично наблюдение. Ако обаче се прояви някой от следните клинични симптоми - продължително и болезнено менструално кървене, болка в областта на малкия таз и гърба, болки по време на секс, често уриниране, анемия с чувство за отпадналост и умора или планирате бременност, то е добре веднага да се замислите за емболизация.

 

Същността на метода се изразява в прекъсване на притока на кръв до тумора, коментират от "Медика". По този начин образуванието започва да „изсъхва“ и да намалява своите размери. В Русе емболизация на миома се прилага от 2015 г., когато доц. д-р Елисавета Вълчева - специалист по образна диагностика и инванзивна рентгенология, оглавява  екипа на отделение по Образна диагностика към УМБАЛ „Медика Русе“.

 

От началото до сега, чрез тази интервенция е подобрено състоянието на десетки жени. Един от големите успехи, с които се гордеят от лечебното заведение, е раждането на здраво бебе, след проведена емболизация на миоматозен възел на майката.

 

Прегледите за миома са в изпълнение на мисията на специалистите от Лечебни заведения „Медика“ за превенция и лечение на пациентите, като продължават стартиралата през 2015 г. кампания за ранна диагностика на миомни образувания, чрез безплатни прегледи.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design