ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Дадоха 2 милиона, Спортната зала с шанс да е готова до 2015-а

Спорт
07.11.2013  |  08:57
555
Средствата са за подземни паркинги за около 1000 автомобила. „Заслугата е на всички, имащи отношение към завършването на залата, включително на поети ангажименти от депутатите и най- вече на Таню Киряков, който лично се ангажира с проблема”, коментира кметът Пламен Стоилов

Правителството одобри целева субсидия в размер на 2 млн. лв. по бюджета на Община Русе за 2013 г. Решението беше взето на вчерашното заседание на Министерския съвет по предложение на министъра на финансите Петър Чобанов. Това пише днес вестник „Бряг”, който е посветил обширен материал по темата, включително и  за  25-годишната „история” на очакванията на русенци да имат голяма спортна зала, усилията от 2008-ма насам и перспективата. 

Отпуснатите сега средства са за финансиране на неразплатените разходи за изграждане на подземни паркинги за около 1000 автомобила в централната част на града. Изграждането на паркоместата е в съответствие с регионалната политика за развитие на общината, се казва в прессъобщението на Министерски съвет. Те се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Това всъщност е формулировката, с която срещу парите си, Общината в Русе придобива паркингите. Най-вероятно строителят ще използва средствата от първия транш за покриване на съоръжението, така че да се затвори за зимата, както и за облицоване. 

 „Много се радвам, че министерски съвет подкрепи искането на област Русе и с това изпълнихме  програма минимум”, каза областният управител Венцислав Калчев. Той поясни още, че по-нататъшните планове и разчети за финансиране на обекта ще бъдат обявени на специална пресконференция.

 Кметът Пламен Стоилов също изрази удовлетворение от решението на МС. „Решението е резултат на целенасочена работа на всички, имащи отношение към завършването на залата, включително на поети ангажименти от депутатите и  най-вече на Таню Киряков, който лично се ангажира с проблема”, каза кметът. Той добави още, че това са възможностите на този бюджет, а с решението си правителството показва категорична ангажираност към този обект като приоритетен за държавата, не само за Русе. След положителното становище на правителството русенският градоначалник очаква да получи и официално писмо, в което да са разписани поетите ангажименти за останалата сума, тоест разликата до 9 милиона. Това най-вероятно ще се случи през следващата година. „Смятам, че това е правилният подход да вървим към придобиване на собственост срещу превеждане на парите за довършване на залата, съобразно възможностите на държавата, очаквам подкрепата на правителството да продължи”, заяви още Пламен Стоилов. Той съобщи, че частният партньор, който строи, си е осигурил кредитна линия, което ще позволи обектът да се завърши в срок до 2015 година.

 

Това е трето правителство, което се ангажира с проблема за завършване на Спортната зала. Първоначалният ангажимент бе поет от министър-председателя Бойко Борисов, след това местната администрация не престана да търси подкрепа и да  занимава служебния премиер. След парламентарните избори пък кметът поиска депутатско лоби за Русе и сегашното решение на кабинета показва, че този механизъм е проработил.

 

 

Началото

 

бе поставено през май 2008 година. На базата на публично-частно партньорство между Община Русе  "Приста ойл" и "Денси" с амбицията да бъде изградена не само изоставената от 80-те години спортна зала, но и голям търговски и административен комплекс. В дружеството русенската община участва с апортна вноска. Целта на компанията бе изграждането на спортно-зрелищна зала с капацитет над 5500 места и обществен комплекс, състоящ се от спортно-развлекателни и тьрговски елементи, хотел и бизнес центьр, подземни и надземни паркинги. Иновативният комплекс е разположен върху разгърната застроена площ от 140 000 кв. м. Тогава идеята бе презентирана като отличен пример за сътрудничество между частния бизнес и общинската администрация, който ще стимулира икономическото развитие на Русе чрез създаването на модерна среда за пазаруване и забавление на жителите на града и неговите гости. Grand Plaza трябваше да бъде завършен през 2010 година.

 

Очакваният резултат:

 

Повече от 25 години русенската общественост очаква да има голяма спортна зала. Сега мечтите и надеждите на русенци са свързани с домакинството на Европейското първенство по волейбол. България има шанс да се превърне в една от добрите спортни дестинации на Балканите. Ако продължи целенасочената политика на кабинета „Орешарски” и бъдат отпуснати пари за довършване на съоръженията в Русе и Пловдив, където вместо да зеят „златни дупки”, след малко повече от година би трябвало да се коват златни медали. Ако обещанията станат реалност, то Русе може да бъде арена на най-атрактивните двубои от Европейското първенство по волейбол.

На снимките: Така ще изглежда завършената зала; Най-вероятно строителят ще използва средствата от първия транш за покриване на съоръжението, така че да се затвори за зимата. /Виж Фотогалерия/

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design