ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Деца откриха месинджър-а на миналия век

Общество
14.12.2018  |  13:25
773
Албум събра предмети от не много далечното минало, които обаче младото поколение не познава и се чуди за какво служат
Предметите говорят Русенски музей
По-възрастните помнят, но...

 

 

Русенският регионален исторически  музей представи ново помагало, създадено по проекта "Предметите говорят". Проектът стартира като конкурс за предмети от 20-и век и е финализиран като изложба, представена в Европейската нощ на учените, като музейните уреднички Маги, Вики и Силвия са направили и много уоркшопове с деца.Те установили, че повечето от експонатите въобще не са разпознаваеми от тях. Учудване и недоумение предизвикало у подрастващите  функцията на чавдарското калпаче и телеграмата, която веднага определили като месинджър-а на 20 век.

 

Представителите на най- новото поколение били силно изумени от това, че  един предмет в 21 век съчетава няколко от предходния -  така например съвременният смартфон може да бъде едновременно радиограмофон, фотоапарат, телефон, календар и калкулатор. Момичетата от музея споделиха, че идеята е била да се съберат не само предмети, но и истории зад тях, защото децата възприемат по-добре историята именно чрез личен разказ.

 

А те не са го променяли, за да може да бъде запазена и предадена емоцията на дарителя. Всички предмети и истории са събрани в новото помагало, което  е допълнено и с игра. Последните четири страници са оставени за личен опит и среща с предметите- там децата могат да напишат телеграма, да създадат собствена музейна експозиция или   да се опитат да отгатнат за какво служи непознат за тях предмет.

 

Директорът на музея д-р Николай Ненов коментира, че именно чрез така нар. обектно ориентирана музеология може  да бъде  разкрито по- пълноценно историческото време. И показа  автомобил-играчка, зад който стои разказ, че е подарен през 1984г , когато семейството тайно е празнувало Коледа. Някои предмети все пак имат по-дълги "митарства", като например ибрик, пътувал до Германия и после обратно в България. Неговата  история  разказва първо  за мултинационалния град Русе през 19 век, преминава през Възродителния процес и стига до емиграцията на сънародниците ни. Книгата-игра ще бъде използвана от децата, посещаващи ваканционните занимания на музея.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design