ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Един месец безплатни прегледи при ревматолог

Здраве
21.09.2018  |  11:41
2 886
Семинар за пациенти и граждани информира за диагностиката, възможности за лечение и рехабилитация на ревматични заболявания

 

От 26 септември до 26 октомври в Русе ще има  безплатни прегледи при ревматолог. Могат да се запишат хора на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване. Записванията стартират на 26 септември на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч., както и онлайн чрез  сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu.

 

 

Това съобщиха от сдружението „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“. Преди старта на записването и прегледите, ще има семинар за граждани и пациенти и цели да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на ревматични заболявания. Семинарът ще се проведе на 25 септември, вторник, от 15 до 17 ч., в „Зала Култура“, улица “Цариброд“ № 3 .  

 

Кампанията е с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание, под патронажа на Община Русе, с подкрепата Национална здравноосигурителна каса, РЗОК - Русе, Институт за здравно образование. Лектори на семинара ще бъдат д-р Маргарита Велкова – ревматолог  „Сити Мед“, Русе, д-р Надежда Капанджиева – ревматолог УМБАЛ „Русе“ и д-р Мария Пройнова - физиотерапевт. За допълнителна информация е посочен Николай Недялков, тел. 0886354530.

 

 

 

Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение. Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин, коментират организаторите.

 

 

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Русе е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени, казват още инициаторите.

 

 

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец.

 

 

В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

 

 

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болестта предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми. 

 

Част от симптомите при най-честите ревматични заболявания - Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит, включват  подуване или болка в ставите; неравности, хлътвания или точки по ноктите; болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява при раздвижване; сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути; отоци на две еднакви/симетрични стави. Снимката е илюстративна от Интернет.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design