ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Лекари по традиционна монголска медицина с консултации в "Медика"

Общество
10.05.2019  |  16:05
442
Прегледите при доц. д-р Сайнбуян Нацагдорж и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен стават след предварително записване

 

Лекари по традиционна монголска медицина ще извършват два месеца консултации в Лечебни заведения „Медика“. В прегледите ще участват и доктори от русенската болницата. Посещението на монголските лекари стана възможно благодарение на сътрудничеството между Русенския университет, Лечебни заведения "Медика" и Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор.

Това беше съобщено днес на пресконференция в Канев център, на която бяха представени доц. д-р Сайнбуян Нацагдорж и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен. В брифинга участваха ректорът на РУ „А.Кънчев“ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев,  д-р Кирил Панайотов, управител на  Лечебни заведения "Медика" и почетният консул на Монголия в Русе д-р Камен Милков.

През двата месеца от престоя си в Русе  монголските лекари ще се обучават във факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ в университета и ще черпят опит от нашата електротерапия и балнеология. Същевременно те ще предават своите знания на русенските си колеги.

Традиционната монголска медицина датира отпреди повече от 3000 години и използва холистичния подход, при който се лекуват едновременно и психиката, и тялото. Университетът в Улан Батор е  част от медицински комплекс, който включва болница, манастир и фармацевтична фабрика. Основните методи на лечение са акупунктура,  кръвопускане, масаж и билки, като се използват над 450 вида натурални растения. Заедно с тях обаче се прилагат медитации и мантри.

Д-р Кирил Панайотов, управител на "Медика", обобщи, че всичко, което ние разбираме като нетрадиционна медицина, за Монголия е традиционна, а като пресечна точка на няколко азиатски култури, монголската акумулира знания от всички тях. Д-р Панайотов разказа още, че в момента той и монголските специалисти лекуват пациент със силно изразен фациалис, за когото първоначалната прогноза за възстановяване е била 3 месеца, но след проведено лечение с иглотерапия бързо е настъпило подобрение в състоянието на пациента.

Почетният консул на Монголия в Русе д-р Камен Милков сподели, че в азиатската страна хората предпочитат традиционните за тях методи на лечение, които дават добри резултати за тях. Той разказа, че  шест години трае обучението на един лекар, като през първата година  учи тибетски език, на който са написани медицинските учебници. Диагностиката се извършва чрез въпроси към пациента, мерене на пулса, диагностика на езика и урината.

Русенци, които искат да преминат през консултации с монголските лекари, трябва предварително да се запишат на  тел.0886 003 630.

 

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design