ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: На Централния пазар безплатно ще мерят кръвната захар

Общество
08.11.2018  |  09:55
200
Който се тества, ще получи здравословна храна като подарък

 

На 14 октомври на площада на Централния общински пазар в  Русе ще се проведе кампания за безплатно измерване на нивото на кръвната захар.  Тестовете ще се проведат от 11 до 13 часа. Екип от Вътрешно отделение към УМБАЛ „Медика Русе" и представител на фирма РСР ще проведат контролните изследвания и ще информират гражданите за методите на профилактика, а домакините от Общински пазари ще почерпят със здравословна овесена каша всеки, тествал своя показател.

 

Кампанията е съвместна инициатива на „Общински пазари" , УМБАЛ „Медика Русе", Фирма за медицински изделия - РСР, ПГСАГ „Пеньо Пенев" и СУ „Йордан Йовков"  по повод Световния ден за борба с диабета. Ще се включат и ученици, които по свой начин чрез рисунки и танци ще изразят съпричастие към проблемите на хората, засегнати от диабет.

 

За предходната година в България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион, коментират организаторите на безплатното мерене на кръвната захар. Успешно лечение понякога е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета, в която се изключва приемането на бързоусвоими захари и се намаляват до минимум животинските мазнини. За снижаване риска от появата му е препоръчително да провеждате поне 30-минутна умерена физическа активност на ден - бързо ходене, плуване, каране на колело, танци и други.

 

Веднъж появил се обаче, проблемът не може да бъде решен само с поддържане на здравословен начин на живот. Специалистите съветват да не се прилага самолечение при високи нива на кръвна захар, задържали се продължително време. Страшното при диабета е, че обикновено не идва сам, а с редица съпътстващи заболявания и усложнения. Лошият контрол на кръвната захар може да увреди очите, бъбреците и кръвоносните съдове, което от своя страна може да завърши със загуба на зрението, бъбречна недостатъчност и дори да се наложи ампутация на крайник. Основна цел, за подобряване на качеството на живот с диабет е поддържането на добри стойности на нивата на кръвна захар. Съпътстващите усложнения могат да бъдат елиминирани на 50% при своевременна реакция и прилагане на адекватно лечение.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design