ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Над 100 деца откриха добрите новини за конкурса на фондация „Бряг“

Общество
15.04.2018  |  10:36
285
Победителите ще бъдат наградени на майския детски празник „Новинарник”
фондация бряг

 

Приключи ученическият конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град”, обявен от фондация „Бряг”. Състезанието е част от проекта „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи: създаване на позитивни нагласи у учениците от основния курс към събитията от реалния живот; ранна превенция срещу негативното влияние на агресивните информации в печатните и електронни медии“. 

 

107 ученици от 1 до 8 клас откриха, написаха и изпратиха своите добри новини за участие в конкурса. Те се състезават в две възрастови категории: от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Най-много са участниците от ОУ „Отец Паисий” и СУПНЕ „Фридрих Шилер“. В конкурса се включиха и деца от русенските училища „Йордан Йовков”, „Възраждане”, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, както и от „П. Волов” – Бяла и „Св. св. Кирил и Методий” в село Ряхово. Освен индивидуалните творби, за изненада на журито, за конкурса се получиха и колективни – от цели класове.

 

В комисията за оценка на ученическите авторски новини участват двама журналисти и педагог: председател Маргарита Трифонова, главен редактор на в. „Бряг“ и членове Стефка Тодорова и Пламенка Ангелова. Темите, развълнували участниците в конкурса, са разнообразни.

 

Децата пишат за училищни и общоградски празници, спортни състезания, благотворителни инициативи, за българските традиции и обичаи, за успелите деца на Русе. Някои млади новинари са изпратили интервюта, а едно дете е написало стихотворение. Част от новините са придружени и от фотографии.

 

Най-добрите ученически материали ще бъдат публикувани на страниците на в. „Бряг” и в специално издание по проекта. Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на предстоящия през месец май Детски празник „Новинарник”, като датата ще бъде съобщена допълнително.

 

На празника ще бъдат поканени всички участници в конкурса и другите дейности по проекта, който се осъществява в партньорство с училище „Отец Паисий”, Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионално управление на образованието в Русе. Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе - град на свободния дух”, с подкрепата на фондация „Еконт“.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design