ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Над 500 изпълнители ще мерят майсторство на „Златната гъдулка“

Култура
04.06.2019  |  15:27
774
Публиката ще види фолклор от 7 области в страната, Алея на занаятите ще съпътства събора
Изпълненията на фолклорните състави на събора редовно наелектризират публиката и зрителите се включват в кръшни хора заедно с изпълнителите. Снимка: Архив

 

50-ото  издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ ще се проведе на 9 юни в Русе. На него в Парка на младежта от 9 часа над 550 изпълнители ще се надпяват, надиграват, надсвирват, ще се надпреварват по сладкодумство, фолклорни групи ще показват обреди и обичаи. Ще има участници от седем области на страната – Русе, Габрово, Силистра, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград. Днес организаторите от Община Русе обявиха някои подробности. Съборът ще е в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи). В 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.

 

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури в състав проф. д-р Николай Ненов – директор на Русенския регионален исторически музей, проф. дфн Албена Георгиева-Ангелова – етнолог и доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог. За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  - Приз  “Златната гъдулка”. Съпътстващо събора ще има и Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе. Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design