ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

 

   

Русе: Над 530 борци от 43 държави идват за „Дан Колов-Никола Петров“

Спорт
25.02.2019  |  14:14
521
Турнирът в „Арена Монбат“ от 28 февруари до 3 март се превръща в мини световно първенство, министър Красен Кралев гост на откриването
Подробности за турнира бяха дадени на нарочен брифинг

 

57-ото издание на най-стария международен турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени "Дан Колов-Никола Петров" ще бъде по мащаби по-голямо от европейско първенство, като на практика ще се превърне в мини световно. Това обявиха днес на пресконференция в Русе, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Райчев и треньорите в русенския клуб "Юнак-Локомотив" Сава Семков и Борислав Рачев.

 

Надпреварата е от 28 февруари до 3 март в "Арена Монбат". В Русе ще пристигнат делегации от 43 държави с общо 647 участници - състезатели и треньорски щабове. Заявените борци са над 530, като повече от 50 са медалистите от световни, европейски първенства и олимпийски игри, а над 30 шампионите. С националния екип на България от "Юнак-Локомотив" ще се борят Георги Вангелов /57 кг/, Мирослав Киров и Али-Паша Умарпашаев /74 кг/, и Ахмед Магамаев /86 кг/, Елица Янкова /50 кг/, Биляна Дудова /57 кг/, Виктория Бобева /65 кг/ и Мария Оряшкова /76 кг/.

 

Състезанието при жените и в свободния стил при мъжете ще носи точки за световната ранглиста. Схватките ще се водят едновременно на четири тепиха, а входът за зрители ще е свободен. Първите състезания започват на 28 февруари /четвъртък/ от 10 часа. Официалното откриване на "Дан Колов-Никола Петров" е на същия ден от 16.30 часа, като на него ще присъства спортният министър Красен Кралев, а за доброто настроение на зрителите ще се погрижи танцовият състав "Найден Киров" и акробати от "Локомотив". Почетният президент на федерацията ни борба Валентин Йорданов също ще пристигне за турнира.

 

Кметът Пламен Стоилов благодари на Йорданов за съдействието, което е оказал Русе да приеме този мащабен турнир. Градоначалникът разкри, че занапред "Арена Монбат" ще бъде приоритетна при провеждането на големи спортни състезания в България. "Задачата да се организира такъв голям по размер турнир с толкова много участници, е доста тежка, но с общи усилия ще се справим. Едно европейско или световно първенство по борба се провежда в рамките на 7-8 дни, а ние трябва да го направим само за 4", каза техническият директор на БФ по борба Тодор Тодоров, който допълни, че делегациите ще бъдат настанени в общо 18 хотела.

 

"Работим отлично с Община Русе и клуба по борба "Юнак-Локомотив", допълни генсекът Валентин Райчев. "Миналата година турнирът бе голям, но сега е два пъти по-голям", каза още той. Покрай надпреварата у нас е пристигнал екип на Националната телевизия на Япония, който ще снима филм за световната шампионка Тайбе Юсеин - възпитаничка на русенското Спортно училище. Райчев разкри, че японците ще предоставят копие от филма на федерацията ни, като кадри от него ще бъдат пуснати за гледане в социалните мрежи. След края на пресконференцията бяха показани медалите, купите и поясите, които ще бъдат връчени на най-добрите борци на мини световното първенство "Дан Колов-Никола Петров" в Русе.   

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design