ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Нови ценни находки в крепостта Червен

Общество
12.03.2018  |  13:38
586
Разкопките са в непроучвана досега зона, археолозите попаднали на един от най-представителните храмове в средновековния град
разкопки на Червен
Снимка: РИМ

 

Основа на църква -  шестнадесетата до момента, е разкрита при новите разкопки на територията на Средновековния Червен. Това съобщиха от Русенския исторически музей по повод предстоящото представяне на проучванията на археолозите, започнали миналата година в напълно нова крепостна зона. Тези теренни проучвания в археологическия резерват са под ръководството на археологът Светлана Великова, която е подготвила представяне на резултатите.

 

Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на откритата 16-а по ред църква. По мнението на специалистите, това е един от най-преставителните храмове в средновековния град. Проучената до този момент среда включва част от църковната сграда, четири погребения и по-късно изграден външен зид.

 

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък,  крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки, припомнят от Русенския исторически музей.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design